Rendkívüli Hírek:

2024 október 19

Összeomlott az elektromos hálózat – Kikapcsolt a hőerőmű

Újra összeomlott Kuba villamosenergia-hálózata szombaton kora reggel (helyi idő szerint), órákkal azután, hogy az áramellátás helyreállítása terén elsőjavulásról számoltak be.

A pénteki első országos áramszünet után szombat reggel 6 óra 15 perckor ismét megszakadt az áramszolgáltatás országszerte – jelentette a kubai állami média. Az állami áramszolgáltató UNE folytatja a munkát a karibi sziget ellátásának helyreállításán.

Rövid ideig fény volt látható

Az erőfeszítések ellenére Kubában néhány kivételtől eltekintve nincs áram – jelentette a “14ymedio” hírportál. Reggel a főváros, Havanna egyes részein rövid ideig fény volt látható, de aztán ismét kialudt. A jelentés szerint néhány havannai kórházban helyreállt az áramszolgáltatás, de néhány esetben csak ideiglenesen. Vannak olyan üzletek, amelyek generátort használnak az áramellátáshoz – áll a közleményben.

Pénteken váratlanul összeomlott a szocialista karibi ország teljes elektromos hálózata. A fontos Antonio Guiteras hőerőmű kikapcsolt. Ez általános áramszünethez vezetett az országban – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Több más erőmű rossz állapota miatt már nem üzemelt.

Mindennaposak az áramkimaradások.

Kuba az egyik legrosszabb gazdasági válságban van az 1959-es Fidel Castro körüli forradalom óta. Az elavult infrastruktúra rossz állapota miatt – az Egyesült Államok több mint 60 éve fennálló kereskedelmi embargója miatt is – a hőerőművek Kubában rendszeresen lekapcsolják a hálózatról, és vészhelyzetbe kell őket javítani. Országszerte mindennaposak az áramkimaradások.