2024 október 16

Háború – újabb készülődik, bajban vagyunk?

A Kínától függetlenül kormányzott Tajvan védelmi minisztériuma szerint Kína hatalmas katonai hadgyakorlatokat hajtott végre, amely során 153 repülőgép jelent meg a sziget körül. Az esemény feszültséget keltett Tajvannal és az egész régióval szemben, a helyi védelmi minisztérium közleménye szerint. Újabb háború készül?

Háború – feszültség a csúcson

A kínai háborús gépek mozgása rekordot döntött: a hétfő este 22 órától kedd reggel 6 óráig tartó 25 órás időszakban soha nem látott számú katonai repülőgépet észleltek – írja az Al Jazeera. A „Joint Sword-2024B” hadgyakorlat során Kína harci gépeket, drónokat, hadihajókat és parti őrségi hajókat vetett be Tajvan körül. Közben a sziget erői fokozott készültségbe helyezték magukat és reagáltak.

Peking egyértelműen jelezte, hogy Tajvant saját területének tekinti, és nem zárta ki az erő alkalmazását a sziget megszerzésére. Tajvan elnöke, Lai Ching-te nemrég kijelentette, hogy Kína nem képviselheti Tajvant, és elkötelezett az annexióval szembeni ellenállás mellett.

Regionális és globális aggodalmak

Tajvan miniszterelnöke, Cho Jung-tai rámutatott, hogy ezek a hadgyakorlatok nem csupán Tajvan számára jelentenek veszélyt, hanem az egész régió békéjét és stabilitását is veszélyeztetik. Az Egyesült Államok, Tajvan szövetségese, szintén aggodalmát fejezte ki, és elítélte Kína manővereit, amelyek destabilizáló hatásúak a nemzetközi színtéren is. A Pentagon jelezte azt is, hogy felelőtlennek és aránytalannak tartja Kína újabb akcióját.

Címlapkép forrása: Shutterstock