2024 október 14

Vegyesen alakultak az átlagos lakbérek

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint vegyesen alakultak az átlagos lakbérek szeptemberben, országos szinten 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest, miközben Budapesten 0,4 százalékkal nőttek, éves összevetésben az országos átlagos bérleti díjak 9,6, a fővárosiak 9,9 százalékkal emelkedtek – közölte az ingatlan.com hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint új piaci helyzetet jelent, hogy nyár óta több mint 16 ezerre nőtt a kiadó lakások kínálata, hasonlóan széles választékra utoljára 2021-ben volt példa. A legtöbb kiadó lakás a fővárosban a XIII. és II. kerületben van, ahol az átlagos bérleti díj 250-350 ezer forint.

forint erősödés

A vármegyeszékhelyek közül Debrecen, Pécs és Szeged nyújtja a legnagyobb kínálatot, 230 ezer, 150 ezer, illetve 160 ezer forintos átlagárral. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a bérleti díjak emelkedésének éves üteme viszonylag magas szinten ragadt be. Az éves drágulás a tavaly szeptemberi 12 százalékról 10 százalék alá lassult, de 2021 ősze óta sosem csökkent 9,5 százalék alá. Ez arra utal, hogy a bérleti díjak reálértékben stabilak maradtak – tette hozzá.

Képek: Shutterstock