2024 október 14

Forint – Sokkoló zuhanás, Akár 450 forint fölé is emelkedhet az euró az elemzők szerint

Az elmúlt hetekben a forint jelentős volatilitáson ment keresztül, több napon is elérte a 400 forintos határt az euróval szemben. Október közepén a forint árfolyama nagyjából 399-402 forint között ingadozik, ami a korábbi hónapokhoz képest némi stabilizálódást mutat. Szakértők szerint a 450 forint fölötti szint a közeljövőben nem reális, azonban hosszú távon, különösen 2026 környékén, már lehetséges, hogy ez a határ átlépésre kerül​.​

Miért gyengült ennyire a forint?

A forint árfolyamának gyengülése mögött több tényező áll. Először is, a globális gazdasági bizonytalanság, különösen az infláció és a kamatemelések hatása világszerte megmutatkozik. Az európai piacok azonban különösen erős nyomás alá kerültek az energiaválság miatt. Az ukrajnai háború, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók jelentősen megemelték az energiaárakat Európában, ami különösen az energiafüggő országokat, például Németországot és Olaszországot érinti hátrányosan. A magas energiaárak megnövelik a gyártási költségeket, lassítják az ipari termelést, és fokozzák az inflációt.

Emellett az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelési ciklusa, mely az infláció megfékezésére irányul, szintén nyomást gyakorol a gazdaságokra. A magasabb kamatlábak visszafogják a hitelezést, és lassítják a gazdasági növekedést. Ezen tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az európai piacokon fokozódik a bizonytalanság, ami hatással van a forintra is, hiszen Magyarország erősen függ az európai gazdaságok teljesítményétől.

Továbbá a hazai gazdasági helyzet, az energiaárak emelkedése, valamint a gazdasági növekedés lassulása is hozzájárul a forint gyengüléséhez. A Magyar Nemzeti Bank kamatemelései eddig nem hozták meg a várt eredményeket, mivel az infláció továbbra is magas, és a gazdasági kilátások bizonytalanok. Azonban az elemzők szerint a jelenlegi helyzet inkább a rövid távú ingadozásoknak köszönhető, és a következő hónapokban várható, hogy a forint ismét stabilizálódik.

Forint – Mit várhatunk a következő hónapokban?

A rövid távú előrejelzések szerint a forint a 410-415 forintos sávban maradhat az év végéig. Az árfolyam további gyengülése nem valószínű, hacsak nem következik be jelentős gazdasági sokk. Az EKB kamatpolitikája ebben kulcsfontosságú szerepet játszik. Az EKB jelenleg egy magas kamatlábakkal járó ciklus közepén tart, hogy csökkentse az inflációt, ami hatással van az európai gazdaságokra és a forint árfolyamára is.

Három lehetséges forgatókönyvvel állhat elő, amelyek mind befolyásolják a forint árfolyamát:

  1. Kamatemelések folytatása: Ha az EKB tovább emeli a kamatokat az infláció megfékezése érdekében, az euró erősödhet, és ezzel párhuzamosan a forint gyengülhet tovább. Ez kedvezőtlen hatással lenne a forintra, mivel a befektetők inkább az erősebb eurót választanák, ami további nyomást helyezne a forintra.
  2. Kamatemelések megállítása: Amennyiben az EKB úgy dönt, hogy a jelenlegi magas kamatlábak elegendőek az inflációs nyomás csökkentéséhez, a forint stabilizálódhat. Ez kedvezőbb forgatókönyv lehet Magyarország számára, mivel a gazdasági nyomás csökkenhetne, és a forint visszanyerhetné erejét az euróval szemben.
  3. Kamatcsökkentés: Bár ez egy kevésbé valószínű forgatókönyv a közeljövőben, ha az európai gazdaságok jelentős visszaesést tapasztalnak, és az EKB kénytelen lesz csökkenteni a kamatokat, a forint erősödhet. Az alacsonyabb európai kamatok vonzóbbá tehetik a forint alapú befektetéseket, ami pozitívan hatna a magyar valutára.

A nemzetközi piacokon továbbra is figyelni kell az infláció alakulását és az EKB döntéseit, mivel ezek közvetlenül befolyásolják a forint árfolyamát​.​

Hosszú távú kilátások

Bár a 450 forintos árfolyam jelenleg távolinak tűnik, 2026-ra vonatkozó előrejelzések már egy ilyen forgatókönyvet is számításba vesznek. Az akkori gazdasági kilátásoktól függően, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a valuta elérheti ezt a szintet​ a 30Rates szerint. A jövőbeli kamatdöntések, az inflációs nyomás, és a nemzetközi piaci fejlemények mind kulcsszerepet játszanak majd abban, hogy a forint hogyan teljesít a következő években.

Összegzés

A forint jelenleg stabilizálódni látszik, de hosszabb távon fennáll a veszélye egy komolyabb gyengülésnek. A magyar gazdaság kilátásai továbbra is vegyesek, és nagyban függnek a nemzetközi piacok alakulásától. A 450 forintos euró nem fenyeget azonnal. Hosszú távon akár valósággá is válhat, ha a gazdasági tényezők nem változnak kedvező irányba.