2024 október 14

Balaton – Idén is visszatért fosztogatni a ragadozó

Az ékfarkú halfarkasra Szántód partjánál lettek figyelmesek, amely nagy sebességgel támad a vízen halászó sirályokra, hogy elrabolja zsákmányukat. Írja az Aquamagazin.

A szántódi rév közelében vadászó ékfarkú halfarkast első alkalommal szeptember 25-én figyelték meg.
Ez az érdekes nevű madár táplálékparazita, azaz más madarak által elfogott halakra pályázik. Addig zaklatja, űzi a sikeres halfogót, míg az el nem ejti a zsákmányt, vagy fel nem öklendezi azt. A halfarkas pedig ezután begyűjti az eledelt. A különleges, rendkívül gyors és fordulékony madár hazánkban nem túl gyakran látható.

A Balatonon kívül leginkább nagy folyóinkon és az alföldi halastavak környékén lehet őket megfigyelni, ahol sok a sirály és a csér. Mondta el a portálnak Gál Szabolcs, a MME Nomenclator Bizottság titkára. Kiemelte, hogy az ékfarkú halfarkasok a sirályokhoz hasonlóan vizes területeken vonulnak át, és itt a Balatonnál, főleg az ősz elején van esélyünk rá, hogy meglássuk őket.

Az ékfarkú halfarkas (Stercorarius parasiticus)

Az ékfarkú halfarkas (Stercorarius parasiticus) közepes méretű madár. Hossza 38–53, szárnyfesztávolsága elérheti a 102–117 cm-t. Tollazata évszaktól függően változik. Felnőtt példányai a költési időszakban világos alsótesttel és sötét felsőtesttel rendelkeznek, illetve hosszú, jellegzetesen hegyes farokkal. A fiatal egyedek barnásabbak, kevésbé kontrasztosak. Hosszú, karcsú szárnyaik segítik gyorsaságukat és manőverező képességüket, amikor más madarak zsákmányát rabolják el.

Magyarországon rendszeres átvonul

Fészkelőhelyei Alaszkától kezdve Kanada sarkköri területein, Grönlandon és Észak-Európán át egészen Kelet-Szibériáig megtalálhatók. Tundrai tavak partján, szigeteken sokszor kisebb telepeket alkot, de előfordul, hogy valahol csak egy pár telepszik meg, és a fészekaljba legtöbbször csupán két tojást rak, amiken aztán a szülőpár mindkét tagja kotlik. Hosszú távú vonuló, a telet a déli féltekén, trópusi tengereken tölti. Magyarországon rendszeres átvonuló, kis számban többnyire nyár végén és ősszel látható. Az ékfarkú halfarkas hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Forrás: Aquamagazin

A jelenleg Szántód partjánál portyázó ragadozót a révállomás közelében lehet látni, de a tapasztalatok szerint a legjobb hely a megfigyelésre a kompról adódik, ahonnan testközelből csodálható a dankasirályokat üldöző vadász. Írta a turistamagazin.hu.

Forrás: Aquamagazin, Turistamagazin

Borítókép forrása: Shutterstock