2024 október 09

Az olajárak drasztikusan csökkentek – változás jöhet a benzinkutakon? 

A múlt héten a Brent ára több mint 8 százalékos növekedést mutatott, míg a WTI árfolyama 9,1 százalékkal emelkedett, és a hét eleje is lendületesen indult. Hétfőn a Brent nyersolaj ára elérte a 81 dolláros szintet, mivel a befektetők körében egyre nagyobb aggodalom mutatkozott a közel-keleti konfliktus miatt. Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban hallhattunk az olajárak folyamatos emelkedéséről, amely komoly bizonytalanságot keltett a magyarországi üzemanyagárak jövőjét illetően.  

Azonban a mai napon váratlan fordulat történt a piacon, amikor a Brent olaj ára közel 5 dollárral csökkent a hétfői csúcsokhoz képest. Ez a hirtelen áresés kedvező hatással lehet a magyarországi üzemanyagárakra is. Ha az olajárak tovább csökkennek, az rövid távon enyhítheti az üzemanyagárakra nehezedő nyomást, ami a magyar autósok számára is jelenthet némi megkönnyebbülést. Ez különösen fontos fejlemény, tekintettel arra, hogy a szakértők mára már 600 forintos literenkénti átlagár fölé emelkedő gázolajárakat prognosztizáltak. De mi állhat a piaci fordulat mögött? 

Az olajárak zuhanásának háttere

Az olajárak kedden jelentős, több mint 5 százalékos esést mutattak, részben a kínai gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmak miatt. A Brent olaj hordónkénti ára 5,4 százalékkal, 76,56 dollárra csökkent, miután korábban 10 százalékkal emelkedett az október 1-jén végrehajtott iráni rakétatámadás után. A kínai gazdasági ösztönző intézkedésekkel kapcsolatos várakozások elmaradása okozta az áresést. A befektetők aggódni kezdtek a világ második legnagyobb gazdaságából származó kereslet gyengülése miatt. Egyes szakértők szerint bár a közel-keleti feszültségek és a kínai ösztönző ígéretek korábban felhajtották az árakat, a piac ismét gyengülhet. 

Címlapkép forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!