2024 október 08

A bérlakás szektor piacbarát szabályozását javasolják

A bérlakás- és kollégiumépítések inkább hosszabb távon enyhíthetik az albérletpiac feszültségeit. Eközben a szektor piacbarát szabályozásával gyorsabban válhatnak többek számára megfizethetővé a bérlakások. Írta közleményében a Rentingo.com közösségi albérletkereső, bérbeadó platform, amely ehhez kapcsolódóan javaslatokat is megfogalmazott.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben elsőként a kedvező adókörnyezet kialakítására hívták fel a figyelmet. Álláspontjuk szerint segíthet az albérletkínálat növelésében, ha az adózási szabályok a hosszú távú lakáskiadást preferálnák az airbnb-vel szemben. Jelenleg a bérbeadásból származó jövedelem után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni, rövid távú lakáskiadásnál viszont szobánként évente csak 38 400 forint az adó, ami egyértelműen a turisztikai célú lakáskiadóknak kedvez – mutattak rá.

Javasolják továbbá a kaucióbiztosítás bevezetését is, mivel sokaknak jelent gondot, hogy a lakásbérléshez előzetesen rendelkezni kell az első havi bérleti díjon felül kaucióként általában kettő havi bérleti díjjal. Amennyiben utóbbit a bérlő ki tudja váltani egy havonta fizetendő kaucióbiztosítással, akkor kevesebb az azonnali fizetési kötelezettsége, a bérbeadó pedig a biztosítás révén magasabb kárfedezethez jutna. A Rentingo javaslatai között szerepel a kauciópénztár is. A bérlők gyakran szembesülnek azzal, hogy a bérbeadó sajátjának tekinti a kauciót. A szerződés lejáratakor gondot jelent visszakapni az összeget, miközben a kaució arra szolgálna, hogy fedezze az esetleges károkat. A fejlett albérletpiaccal rendelkező országokban a kaució összegét a bérbeadónak kötelezően be kell fizetnie egy kauciópénztárba, a betett összegre járó kamat a bérlőt illeti, és a bérbeadó csak számlával igazolt kiadást érvényesíthet a kaució terhére – ismertették.

Kiemelték a bérbeadó védelmét is. Véleményük szerint olyan szabályozást kellene kialakítani, ahol a nem fizető bérlőknél a lakhatást, mint alapjog biztosítását még átmeneti időre sem a bérbeadótól várná el a törvény. Az állam most gyakorlatilag a tulajdonosokra hárítja ennek a kockázatát és költségét. Ez akadályozza, hogy a jelenleg üresen álló lakások egy része megjelenjen a hosszú távú bérlakáspiacon.

A budapesti albérletpiacon szeptemberben szélesebbre nyílt a kínálati és keresleti árak közötti olló

A Rentingo közleményében ismerteti, hogy a budapesti albérletpiacon szeptemberben szélesebbre nyílt a kínálati és keresleti árak közötti olló. Az átlagos kínálati árak elérték a 250 ezer forintot. Eközben a nyár végi átlagos 221 ezer forinthoz képest ősz elején már csak 219 ezer forintért kerestek bérleményt. A Rentingo.com összeköti a bérbeadókat, a bérlőket és a szobatárskeresőket. A platform regisztrációval szűri a felhasználókat. Elsődleges célja, hogy átláthatóvá tegye a lakáskiadás folyamatát a hirdetés megfogalmazásától, a bérbeadó és bérlő bemutatkozásán és beazonosíthatóságán keresztül a bérleti szerződés megkötéséig.

Képek forrása: Shutterstock