2024 október 05

Az emberiség utolsó napja? A 2007 FT3 aszteroida ma a bolygónkat fenyegeti!

Ma a világ feszült figyelemmel várja, hogy mi történik a 2007 FT3 nevű aszteroidával, amelyről sokak szerint akár a Földbe is csapódhat. A NASA szakértői szerint ez az égitest rendkívüli figyelmet érdemel, ugyanis átmérője meghaladja a 140 métert, amely már elég ahhoz, hogy komoly károkat okozzon, ha a Föld felé veszi útját. Az aszteroida már évek óta kering bolygónk közelében, és a mai nap az a dátum, amelyet a tudósok legkritikusabbnak tartanak.

2019-es jóslat

Bár 2019-ben már egyszer megjósolták, hogy a 2007 FT3 becsapódhat, szerencsére akkor elkerülte a bolygónkat. Ennek ellenére a csillagászok és a Földközeli Objektumok Megfigyelő Rendszere továbbra is éberen figyelik minden mozdulatát. A mostani számítások szerint a becsapódás esélye csekély, de mivel az égitest 1,3 csillagászati egységen belül közelít meg minket, a veszélyt nem lehet teljesen kizárni. A tudósok szerint, ha bekövetkezne a legrosszabb forgatókönyv, a pusztítás mérhetetlen lenne, de ez egyelőre spekuláció.

A 2007 FT3 figyelemmel kísérése azért is fontos, mert a világ számos pontján nő a lakosság érdeklődése és aggodalma a földközeli objektumok jelentette veszélyek miatt. A média tele van találgatásokkal arról, hogy vajon az emberiség képes-e elhárítani egy ilyen csapást, és mi történne, ha egy ilyen nagyméretű égitest valóban becsapódna.

A NASA jelenlegi technológiája révén nagyjából 100 évre előre tudják jelezni az aszteroidák mozgását, de ennek az égitestnek a pályája különösen kiszámíthatatlan. Ezért a becsapódás pontos esélye továbbra is kérdéses. A tudomány mai állása szerint azonban megnyugtató, hogy a következő néhány órában még finomítják a számításokat, és várhatóan további részletek derülnek ki.

Mindazonáltal, amíg a NASA nem adja ki végső jelentését, a világ egy pillanatra sem nyugodhat meg teljesen. Az aszteroida körüli információk folyamatosan frissülnek, így a lakosságot folyamatosan tájékoztatják arról, mire számíthatunk az elkövetkezendő órákban. Katasztrófa vagy szerencsés kikerülés? Csak az idő fogja eldönteni​(

Ez az esemény nemcsak tudományos érdeklődést váltott ki, de a közösségi médiában is rendkívüli mértékben felkapott téma lett, hiszen egy esetleges becsapódás sokak rémálma. Minden szem az égre szegeződik – vajon megússzuk?