2024 október 04

Csökkent a mukanélküliség az USA-ban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál lényegesen több új munkahely jött létre szeptemberben a nem mezőgazdasági ágazatokban, a munkanélküliségi ráta pedig az elemzők által várt stagnálással szemben csökkent az előző havihoz képest.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a mezőgazdasági ágazat nélkül számítva a foglalkoztatottak száma 254 ezerrel, március óta a legjelentősebben nőtt szeptemberben a felfelé módosított augusztusi 159 ezer után. Az elemzők jóval kisebb, 140 ezres növekedést vártak szeptemberre. A munkanélküliségi ráta az elemzők által várt stagnálással szemben 4,1 százalékra csökkent szeptemberben az augusztusi 4,2 százalékról. A munkaerőpiaci részvételi arány az előző havival megegyezően 62,7 százalékon állt szeptemberben. Az év kilencedik hónapjában az átlagos órabér éves szinten az elemzők által várt 3,8 százalékot felülmúlva 4,0 százalékkal emelkedett azt követően, hogy egy hónappal korábban 3,9 százalékkal nőtt – ismertett a távirati iroda .

Szeptemberben az átlagos órabér 0,4 százalékkal nőtt havi összehasonlításban, nagyobb mértékben az elemzők által várt 0,3 százaléknál, miután augusztusban 0,5 százalékos emelkedést regisztráltak. A heti átlagos munkaidő az előző havi és az elemzők által szeptemberre is várt 34,3 óra helyett 34,2 óra volt szeptemberben.