2024 október 04

ISM: belehúzott a szolgáltatóipar az USA-ban

Az elemzők által vártnál lényegesen jobban nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye szeptemberben az arizonai ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.

Az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management – ISM) csütörtökön közzétett adatai szerint az index az augusztusi 51,5 százalékról 54,9 százalékra, 2023 februárja óta a legmagasabbra emelkedett. Meghaladva az elemzők által várt 51,7 százalékot. Az ISM által közölt BMI 50 százalék feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 százalék alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A mutató 2023 januárja óta 50 százalék felett állt. Idén áprilisban azonban 49,4 százalékra, majd júniusban még alacsonyabbra, 48,8 százalékra csökkent.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 52 hónapból 49 hónapban nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye az ISM adatainak tanúsága szerint. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi. Szeptemberben az új megrendelések mutatószáma 59,4 százalékra emelkedett az augusztusi 53,0 százalék után. Ezen belül az új exportmegrendelések indexe 50,9 százalékról 56,7 százalékra ugrott. Az üzleti aktivitás indikátora 53,3 százalékról 59,9 százalékra emelkedett, miközben a foglalkoztatottsági mutató 50,2 százalékról 48,1 százalékra romlott. Az inflációs nyomást jelző szolgáltatói árindex 57,3 százalékról 59,4 százalékra erősödött.

Az amerikai szolgáltatási szektor teljesítménye szeptemberben idén a hetedik alkalommal nőtt. Miután jelentősen erősödött az üzleti aktivitás és az új megrendelések is számottevően bővültek. Míg a foglalkoztatás csökkent – nyilatkozta Steve Miller, az ISM gazdaságkutató intézet vezető közgazdásza. A 49 százalék feletti szolgáltatóipari BMI általában a teljes gazdaság bővülését jelzi. Ezért a szeptemberi szolgáltatóipari BMI a teljes gazdaság növekedésére utal. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe fontos fokmérője az amerikai gazdaság teljesítményének. A szolgáltatószektor az amerikai hazai össztermék (GDP) kétharmadát teszi ki.

Ugyancsak az ISM által közölt adatok szerint a vártnál gyengébben alakult. Így már a hatodik egymást követő hónapban csökkent az amerikai feldolgozóipari teljesítmény szeptemberben. A kedden publikált jelentés alapján az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) az előző havival megegyezően, 47,2 százalékon állt szeptemberben. Az elemzők ezzel szemben javuló adatot, 47,5 százalékot vártak az év kilencedik hónapjára.