2024 október 03

Javult a foglalkoztatás az USA-ban

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál jelentősebben nőtt a foglalkoztatottak száma szeptemberben az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet  közzétett adatai szerint.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás szerint 143 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma szeptemberben az Egyesült Államokban. Elemzők szerényebb, 120 ezres növekedést vártak az augusztusi 103 ezres bővülés után – ismertette a távirati iroda.

Szeptemberben a 20-nál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknél 13 ezerrel csökkent. A 20 és 49 közötti alkalmazotti létszámú cégeknél 5 ezerrel nőtt. Az 50-249 fős középvállalatoknál 49 ezerrel bővült, a 250-499 alkalmazottat foglalkoztatóknál 15 ezerrel emelkedett. Az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál 86 ezerrel bővült a munkahelyek száma. Az állásukban maradók éves bérnövekedési üteme az előző hónapban jegyzett 4,8 százalék után 4,7 százalékra mérséklődött szeptemberben, míg a munkahelyet váltók bérnövekedése az augusztusi 7,3 százalékról 6,6 százalékra csökkent. A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó szeptemberi amerikai foglalkoztatási adatokat pénteken teszik közzé.

A szakértők 140 ezres növekedést várnak az augusztusi 142 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint az előző havival megegyezően 4,2 százalékon állt szeptemberben.