2024 október 01

Közel-Kelet – Irán támadására figyelmeztet Amerika 

Az Egyesült Államok komoly figyelmeztetést adott ki egy Irán által Izrael ellen tervezett közvetlen támadás lehetőségére vonatkozóan. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy Washington azonnali lépéseket helyezett kilátásba Izrael védelmi felkészülésének támogatására. Az amerikai nagykövetség Izraelben felszólította az ott tartózkodó amerikai kormányzati alkalmazottakat és családtagjaikat, hogy maradjanak biztonságos helyen, és ne hagyják el otthonaikat vagy menedékeiket, amíg újabb utasítást nem kapnak. 

Izrael – Egy iráni támadásnak komoly következményei lennének 

Az izraeli védelmi erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari kijelentette, hogy az IDF magas készültségben van, és figyelmeztetett, hogy egy iráni támadásnak komoly következményei lennének. Áprilisban Irán több száz drónt és cirkálórakétát indított Izrael irányába. Ez volt az Iszlám Köztársaság első közvetlen támadása a zsidó állam ellen, válaszul a damaszkuszi iráni diplomáciai épület elleni izraeli támadásra. Egyesek szerint egy esetleges támadás még ennél is nagyobb lehet.  

Az Izrael és Irán közötti feszültségek az elmúlt hetekben jelentősen fokozódtak, miután Izrael fokozta katonai műveleteit a Hezbollah ellen Libanonban. Hétfőn Izrael szárazföldi hadműveletet indított Dél-Libanonban, amely a Hezbollah erőit vette célba. Jeruzsálem az Egyesült Államokkal folytatott konzultációkat követően bejelentette, hogy nem célja Dél-Libanon megszállása, hanem kizárólag a Hamász infrastruktúrájának megsemmisítésére összpontosítanak. Kedden azonban figyelmeztetések érkeztek, miszerint Irán válaszcsapásra készülhet. 

Címlapkép forrása: Shutterstock