Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

GDP – Elvárásokkal összhangban

Nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) az idén a második negyedévben, a korábbi becsléssel összhangban a múlt héten közzétett adatok alapján.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis harmadik, végleges becslése alapján a bruttó hazai termék (GDP) az Egyesült Államokban a második negyedévben évesítve 3,0 százalékkal nőtt. Összhangban az augusztus 29-én közzétett második becsléssel. A július 25-én ismertetett első becslésben még 2,8 százalékos növekedés szerepelt.

A Bureau of Economic Analysis adatai szerint az idei év első negyedévében 1,6 százalék volt az évesített GDP-növekedés. Ez a legkisebb mértékű bővülés volt a 2022 első két negyedévi GDP-csökkenés óta. A frissített becslés elsősorban a magánszektor készletnövelő beruházásai és a szövetségi kormányzati kiadások felfelé módosítását tükrözte. Ezt ellensúlyozott a nem lakáscélú állóeszköz-beruházások és az export lefelé történő módosítása.

A bruttó hazai termékre negatív hatással lévő import ugyanakkor magasabbnak bizonyult a második becslésben jelzettnél. A GDP-bővülés elsősorban a fogyasztói kiadásokban, a nem lakáscélú állóeszköz-beruházásokban, valamint a magánszektor készletnövelő beruházásaiban bekövetkezett növekedésre vezethető vissza.

Képek forrása: Shutterstock