Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

MNB: Megérkezett a várt kamatcsökkentés, de mi lesz most a forinttal?

Csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a mai ülésén, az irányadó ráta 25 bázisponttal 6,5%-ra mérséklődött. Ez az augusztusi szünet után ismét változást hozott a kamatpolitikában, azonban meglepetést nem okozott. A Portfolio által megkérdezett elemzők egyöntetűen 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítottak, hiszen a csökkentés mellett számos erős érv sorakozott fel.

Virág Barnabás, a monetáris politikáért felelős alelnök, a döntést követően rámutatott arra, hogy a jegybank négy fő kritériumot mérlegel a jövőbeli kamatdöntések során: az infláció alakulása, a nagy jegybankok döntései, az ország kockázati megítélése, valamint a lakossági és vállalati bizalom helyzete. Bár e tényezők többsége a kamatcsökkentés irányába mutatott, a jegybank továbbra is óvatos.

Infláció: Lassan, de biztosan csökken

Az augusztusi inflációs adatok kedvező fordulatot mutattak: az éves áremelkedés üteme 4,1%-ról 3,4%-ra mérséklődött, ami jelentős mozgásteret adott volna a további kamatcsökkentéshez. Bár a maginfláció továbbra is magas szinten, 4,6%-on áll, a lassuló infláció enyhítette az MNB nyomását, és hozzájárult a mai döntéshez.

Nemzetközi jegybankok lépései: Lazítás minden fronton

A nemzetközi jegybankok döntései is a kamatvágás mellett szóltak. Az amerikai jegybank, a Fed, szeptemberben egy váratlan, 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, amely növelte a forint kamatprémiumát a dollárral szemben. Emellett az Európai Központi Bank is hasonló lépéseket tett, ezzel bővítve a mozgásteret az európai, így a magyar jegybank számára is.

Bizalomhiány és gazdasági stagnálás

A magyar gazdaság azonban továbbra sem tudott érdemben növekedni, és a lakossági, valamint vállalati bizalom szintje is alacsony. A reálgazdaság stagnálása és a bizalomhiány miatt egyértelműen szükség van a monetáris lazításra, hogy támogassák a gazdasági növekedést.

Kockázatok és a forint helyzete

Az ország kockázati megítélése ugyanakkor nem volt teljesen egyértelmű. A forint stabilnak mutatkozott az elmúlt hetekben, de a 390-395 közötti árfolyama már a jegybank inflációs célját veszélyeztethette volna. Az európai beszerzésimenedzser-indexek borús kilátásai a forint gyengüléséhez vezettek, egy nap alatt több egységet veszített az értékéből, ami rávilágított a deviza sérülékenységére. Mindez azonban nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza a mai kamatvágást.

Mi várható a jövőben?

Az MNB délután háromkor közzéteszi a kamatdöntéssel kapcsolatos hivatalos közleményét, valamint a legfrissebb inflációs és GDP-növekedési előrejelzéseit. Virág Barnabás ezzel párhuzamosan háttérbeszélgetést tart, ahol várhatóan további részleteket is megtudhatunk a jegybank jövőbeli terveiről.

Az infláció mérséklődése, a nemzetközi jegybankok döntései, valamint a bizalmi indexek mind hatással lesznek az MNB következő lépéseire. A piacok most arra kíváncsiak, hogy a jegybank folytatja-e a kamatcsökkentést, vagy továbbra is óvatosan kivár, figyelembe véve a gazdasági kockázatokat és a forint sérülékenységét.

A következő hónapokban eldőlhet, hogy Magyarország gazdasági kilátásai javulnak-e, és az MNB hogyan fog reagálni a változó nemzetközi és hazai gazdasági környezetre.

(Portfolio)