Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Szeptemberben csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye

Visszaesett szeptemberben a szolgáltatóipar növekedési lendülete, hét hónapja az első alkalommal romlott az euróövezet gazdasági teljesítménye az S&P Global gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) alakulása alapján.

A felmérés előzetes adatai szerint a szolgáltatóipari BMI 50,5 pontra, hét hónapja a legalacsonyabbra csökkent a várt 52,3 pont helyett az előző havi 52,9 pontról. A feldolgozóipari BMI 45,8 pontról a várt 45,7 pont helyett 44,8 pontra, kilenc hónapja a legalacsonyabbra zuhant. A mutatószám már a negyedik egymást követő hónapban csökkent. A szolgáltatóipari és feldolgozóipari paramétereket egyaránt magában foglaló kompozit BMI így szeptemberben hét hónapja az első alkalommal 50 pont alá, 48,9 pontra csökkent. Az előző hónapban 51,0 ponton állt a mutató, szeptemberre pedig 50,6 pontot vártak a szakértők.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítménye növekedésének a mértékét, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi. „Az euróövezet a stagnálás felé tart. Miután az olimpiai hatás átmenetileg fellendítette Franciaország, az euróövezet egyik nehézsúlyú gazdaságát, a kompozit BMI szeptemberben 15 hónapja a legnagyobb mértékben csökkent. Az index mostanra a bővülési küszöb alá süllyedt.

Figyelembe véve az új megrendelések és a rendelésállomány gyors csökkenését, nem kell sok fantázia ahhoz, hogy a gazdaság további gyengülését prognosztizáljuk” – kommentálta a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza. „A feldolgozóipar hónapról hónapra zűrzavarosabbá válik. A recesszió immár 27 hónapja tart, és szeptemberben még súlyosbodott is. Az új megrendelések erőteljes visszaesése és a vállalatok egyre borúsabb kilátásai a jövőbeli termelésre vonatkozóan arra utalnak, hogy a pangás még messze nem ért véget” – tette hozzá.