Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Apollo program – Egymilliárd dollárt fektetnek be a jobb jövő reményében

Az Apollo Global Management 1 milliárd dolláros megállapodást kötött a brit BP energiaipari nagyvállalattal a Transz-Adria földgázvezetékben való részesedésének finanszírozására – közölték a vállalatok.

Az amerikai székhelyű vagyonkezelő társaság nem irányító részvényessé válna a BP azon egységében, amely 20%-os részesedéssel rendelkezik a Trans Adriatic Pipeline AG-ban.

További részvényesek

További részvényesek – egyenként 20%-os részesedéssel – az azerbajdzsáni állami energetikai vállalat, a SOCAR, az olasz Snam, a belgiumi székhelyű Fluxys és a spanyol Enagas.

A Trans Adriatic Pipeline egy földgázszállítási infrastruktúrát üzemeltet, amely a görög-török határtól Dél-Olaszországig húzodik.

Apollo Global Management

Ez a vezeték a Kaszpi-tengertől Európáig tartó 3500 kilométeres hálózat, a Déli Gázfolyosó vezetékrendszer utolsó, 880 kilométeres szakasza. A gázvezeték a BP által üzemeltetett Shah Deniz gázmezőről szállít földgázt a Kaszpi-tenger azerbajdzsáni szektorában található európai piacokra. Például Görögországba és Olaszországba.

Az ügyletből származó bevétel hozzájárulna a BP 2024-re kitűzött 2-3 milliárd dolláros elidegenítési és egyéb bevételi céljához. Amely a vállalat fegyelmezett pénzügyi keretének része – ismertette a Reuters hírügynökség.

„Örömmel dolgozunk együtt a BP-vel egy olyan megállapodásban, amely befektetőink számára hosszú távú kitettséget biztosít. Egy stabil cash flow profillal rendelkező, iparágvezető infrastrukturális eszközben. Miközben lehetővé teszi a BP számára, hogy teljesítse az ellenőrzés megtartására és a tőkehatékonysági stratégiájának végrehajtására vonatkozó célkitűzéseit” – mondta Leslie Mapondera, az Apollo partnere.

BP marad az irányító részvényes

A BP és az Apollo Global Management  további befektetési lehetőségek terén is keresni fogja a partnerséget. Beleértve a potenciális együttműködést mind a gáz, mind az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energetikai eszközök és az infrastruktúra területén. Ez áll a vállalatok közleményében.