Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Háború – Durvul a helyzet! Ukrán dróntámadás földrengés méretű robbanást idézett elő

Összefoglaló: (Oroszország – Ukrajna háború)

  • Ukrajna drónokkal támadta Oroszországot
  • A dróntámadások egy jelentős orosz arzenált értek
  • Hatalmas robbanások földrengés-érzékelő monitorokon is észlelhetők voltak
  • A NASA több hőforrást is észlelt az űrből
  • Oroszországban egyesek felháborodásuknak adtak hangot a támadás miatt

Egy nagyszabású ukrán dróntámadás földrengés méretű robbanást váltott ki egy jelentős arzenálnál Oroszország Tver régiójában szerdán, ami egy közeli város evakuálásához vezetett – jelentették hadibloggerek és egyes médiák.
Nem megerősített videók és képek a közösségi médiában egy hatalmas tűzgömböt mutattak, amely magasra szállt az éjszakai égboltra, és több detonáció hangzott a mintegy 380 km-re (240 mérföldre) nyugatra lévő tó körül, Moszkva közelében.

A NASA műholdak intenzív hőforrásokat észleltek egy mintegy 14 négyzetkilométeres (5 négyzetmérföldes) területen, és földrengés-figyelő állomások egy kis földrengést érzékeltek a területen.
„Az ellenség lőszerraktárt talált el Toropets térségében” – mondta Yuri Podolyaka, egy ukrán származású, oroszpárti katonai blogger.
„Minden, ami éghet, már ég és robban.”

Az orosz állami média korábban arról számolt be, hogy egy nagy arzenál hagyományos fegyverek számára található a robbanás helyszínén. Az állami média, amely most már katonai cenzúrázás alá esik, szerdán visszafogottan számolt be az eseményről.

Igor Rudenya, Tver régió kormányzója elmondta, hogy ukrán drónokat lőttek le, tűz ütött ki, és néhány lakost evakuáltak. Nem mondta meg, mi égett.
Egy nő a Reutersnek elmondta, hogy családtagjait evakuálták Toropetsből.
„A tűz robbanásokkal kezdődött” – mondta a nő, aki csak Irinának nevezte magát.

Rudenya később azt mondta, hogy a helyzet Toropetsben stabil volt helyi idő szerint délig (0900 GMT), és az evakuált lakosok visszatérhettek. Elmondta, hogy a tüzet eloltották, és nem jelentettek haláleseteket.
Az ukrán SBU állambiztonsági szolgálat egy forrása a Reutersnek elmondta, hogy a dróntámadás egy rakétákat, irányított bombákat és tüzérségi lőszereket tároló raktárt semmisített meg. Az ukrán kormány nem kommentálta az esetet.

Oroszország és Ukrajna egyaránt több tucat ellenséges dróntámadást jelentett saját területén az éjszaka folyamán, miközben az orosz erők kelet-Ukrajnában nyomultak előre.

NAGY ROBBANÁS

A közösségi médiában közzétett, nem megerősített videón látható fő robbanás mérete megfelelt 200-240 tonna nagy erejű robbanószer felrobbanásának – mondta George William Herbert, a kaliforniai Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetéből.

Egy Toropets csevegőszobát az orosz közösségi oldalon, a VK-n elárasztották üzenetek az ország más részeiről, támogatásként, és segítségfelajánlások érkeztek a menekülők számára.
Egyesek azt kérdezték, hogy bizonyos címeken található épületek még állnak-e.
„Emberek, tudja valaki, mi történt Kudino falujával??? Azt mondták, hogy semmi nem maradt a házunkból” – posztolta egy nő.
Egy másik nő így válaszolt: „Ott horror van.” Kudino egy 4,5 km-re (2,8 mérföldre) északkeletre fekvő falu Toropetstől.

Egyes hadibloggerek megkérdőjelezték, hogy a drónok hogyan válthattak ki ilyen nagy robbanásokat egy feltételezhetően jól megerősített létesítménynél.
Egy RIA állami hírügynökség 2018-as jelentése szerint Oroszország egy arzenált épített a rakéták, lőszerek és robbanóanyagok tárolására Toropetsben, egy 1000 éves városban, amelynek lakossága alig több mint 11 000 fő.
Dmitrij Bulgakov, akkori védelmi miniszterhelyettes, 2018-ban azt mondta a RIA-nak, hogy a létesítmény képes megvédeni a fegyvereket a rakétáktól és akár egy kis nukleáris támadástól is. Bulgakovot az év elején korrupcióval vádolták meg, amit tagad.
„(A betonlétesítmények) biztosítják a megbízható és biztonságos tárolást, megvédik őket a légicsapásoktól és a rakétatámadásoktól, sőt, még a nukleáris robbanás károsító tényezőitől is” – idézte Bulgakovot a RIA abban az időben.

Egyes oroszok csevegőcsoportokban felháborodásuknak adtak hangot.
„Miért nem volt a lőszer föld alatt?! Mit csináltok???? Kudino-ban házakat fújt el a szél! Miért ég az erdő, és senki nincs ott… Milyen hanyagság ez!!!!” – posztolta egy nő.

Oroszország jelentette, hogy légvédelmi egységei 54 drónt semmisítettek meg, amelyek öt orosz régió ellen indultak éjszaka, anélkül, hogy Tvert említették volna. Ukrajna elmondta, hogy 52 drónból 46-ot lőtt le, amelyeket Moszkva indított az éjszaka folyamán, és hogy Oroszország három irányított légibombát használt, amelyek nem érték el célpontjukat. (Reuters)