Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Magyarország a Hezbollah célkeresztjében? Minket gyanúsítanak a felrobbanó csipogókkal

A Hezbollah-t Libanonban célzó több ezer személyhívó felrobbantása titokzatos nyomvonalat hagyott maga után Tajvanból Magyarországra, miközben növeli egy újabb teljes körű közel-keleti háború esélyét az Irán által támogatott csoport és ősellensége, Izrael között.

Izrael Moszad hírszerző ügynöksége, amely külföldön elkövetett, kifinomult támadásokról híres, robbanóanyagokat rejtett el a Hezbollah által hónapokkal ezelőtt importált személyhívókba, jóval a keddi detonációk előtt, amelyek kilenc embert öltek meg – állította egy magas rangú libanoni biztonsági forrás és egy másik forrás a Reutersnek. Ez a művelet példátlan biztonsági rést jelentett a Hezbollah számára, mivel Libanon-szerte több ezer személyhívó robbant fel, és közel 3000 embert sebesített meg, köztük a szervezet harcosait és Irán bejrúti követét is.

A libanoni biztonsági forrás szerint a személyhívók a tajvani Gold Apollo cégtől származtak, de a vállalat közleményben jelezte, hogy nem gyártott ilyen eszközöket. Kijelentették, hogy azokat a BAC nevű vállalat készítette, amely a magyar fővárosban működik, és engedélyt kapott a márkanév használatára. Az Irán által támogatott Hezbollah bosszút esküdött Izrael ellen, amelynek hadserege nem kívánt kommentárt fűzni a robbantásokhoz. A két fél a tavaly októberben kitört gázai konfliktus óta áll egymással szemben a határ mentén.

Míg Izrael főként a gázai háborúra összpontosított az október 7-i, Hamasz vezette fegyveresek általi támadást követően, a Libanonnal közös északi határán zajló harcok egy regionális konfliktustól való félelmet erősítettek, amely az Egyesült Államokat és Iránt is beleránthatná. „A Hezbollah el akarja kerülni a teljes háborút. Továbbra is el akarja kerülni. De tekintettel a mértékre, a családokra, civilekre gyakorolt hatásra, nyomás nehezedik egy erőteljesebb válaszra” – mondta Mohanad Hage Ali a Carnegie Közel-Kelet Központból.

A Hezbollah szerdai közleményében azt írta, hogy „az ellenállás ma is folytatja, mint bármely más napon, műveleteit Gáza, annak népe és ellenállása támogatására, amely külön úton jár a keddi mészárlásra válaszul a bűnös ellenségre (Izrael) váró kemény büntetéstől.” (Reuters)