Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Bezzeg Olaszországban csak 1,1 százalék az infláció

Olaszországban augusztusban az előzetes becsléssel összhangban 1,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben, miután júliusban 1,3 százalékos emelkedést regisztráltak. Ez derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat  közzétett végleges adataiból.

Augusztusban havi szinten ugyancsak az előzetes becslésnek megfelelően, 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Olaszországban. Az előző havi 0,4 százalékos növekedést követően. Az Istat közleménye szerint az éves infláció lassulásához elsősorban a nem szabályozott energiatermékek, valamint a tartós fogyasztási cikkek árának alakulása járult hozzá. A szabályozott energiatermékek drágulásának mértéke a júliusi 11,7 százalékról 14,3 százalékra nőtt. Míg a nem szabályozott energiatermékek árcsökkenése 6,0 százalékról 8,6 százalékra gyorsult augusztusban. Eközben a tartós fogyasztási cikkek ára ugyancsak gyorsuló ütemben csökkent. Az előző havi 1,2 százalék után augusztusban 1,8 százalékkal esett – ismertette a távirati iroda.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme augusztusban éves szinten az előzetesen közölt 1,3 százalék helyett 1,2 százalékra lassult. A júliusi 1,6 százalékról. Havi összevetésben pedig az előzetesen becsült 0,1 százaléknál nagyobb mértékű, 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A júliusi 0,9 százalékos visszaesést követően. A havi szintű csökkenés oka az volt, hogy a HICP számításakor figyelembe veszik a nyári leárazásokat. A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció július után augusztusban is 1,9 százalék volt, szemben az előzetesen becsült 2,0 százalékkal.