Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Bajnai Gordon: Az EU-ból való kilépés azonnali gazdasági összeomlást eredményezne

A közelmúltban a prágai Globsec biztonságpolitikai konferencián Bajnai Gordon volt miniszterelnök olyan kijelentéseket tett, amelyek komoly visszhangot váltottak ki a magyar politikai közbeszédben. A 444 tudósítása szerint Bajnai Gordon kifejtette, hogy bár a magyar lakosság egyértelműen EU-párti, a jelenlegi kormány stratégiája láthatóan abba az irányba mutat, hogy ez megváltozzon. Kijelentései különösen érdekesek, mivel alig néhány nappal korábban Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter határozottan cáfolta, hogy a kormány szándékában állna kiléptetni Magyarországot az Európai Unióból.

Bajnai Gordon kritikája: Strukturális átalakulás és az EU-tagság kérdése

Bajnai Gordon a konferencián részt vett egy panelbeszélgetésen, ahol több volt kelet-közép-európai vezető társaságában értékelte a régió jelenlegi politikai helyzetét. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarországon komoly strukturális változások zajlanak mind a gazdaságban, mind a társadalom mentalitásában. Sir Ralf Dahrendorf német-angol szociológus szavait idézve kifejtette, hogy egy társadalom szerkezeti átalakulása akár 60 évig is eltarthat, és bizonytalan abban, hogy Magyarország még ebben a folyamatban van-e, vagy már visszafordult.

Bajnai Gordon szerint a kormány tudatosan dolgozik azon, hogy a lakosság nagy részét az állami újraelosztástól tegye függővé, amely a politikusok számára jelent hatalmat. A volt miniszterelnök úgy véli, hogy a jelenlegi rendszerben a piaci verseny helyett a politikai hűség vált a siker kritériumává, ami komoly problémát jelent az ország gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából. Emellett arra is figyelmeztetett, hogy egy esetleges EU-kilépés következtében a magyar gazdaság összeomlana, mivel a nagy nemzetközi vállalatok – például a Kínában és Németországban működő autógyártók – elhagynák az országot.

Bóka János válasza: Az EU-tagság nincs veszélyben

Ezzel szemben Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter az Index kérdésére egyértelműen leszögezte, hogy a kormány részéről nincs olyan politikai diskurzus, amely Magyarország EU-ból való kilépését tárgyalná. Bóka hangsúlyozta, hogy Magyarország jövője az Európai Unióban van, és ennek nincs alternatívája. Szerinte a magyar identitás és kultúra szorosan kötődik Európához, és a magyar biztonságpolitikai érdekek is csak egy erős védelmi közösség, azaz a NATO és az EU részeként garantálhatók.

Bóka arra is rámutatott, hogy Magyarország gazdasági jóléte nagymértékben függ az Európai Unió egységes belső piacához való hozzáféréstől, amit csak az EU-tagság biztosíthat. Egy ilyen nyitott és exportvezérelt gazdaság, mint a magyar, nem képes megvalósítani fejlesztési célkitűzéseit anélkül, hogy korlátlan hozzáférése legyen az uniós piacokhoz.

Bajnai Gordon és Bóka János eltérő nézetei világosan megmutatják, hogy Magyarország EU-tagsága körüli kérdések továbbra is megosztják a politikai elitet. Míg Bajnai Gordon aggódik amiatt, hogy a kormány stratégiai céljai között szerepelhet a lakosság EU-ellenes irányba terelése, addig Bóka határozottan kijelenti, hogy Magyarország jövője egyértelműen az Európai Unióban van. Az elkövetkező évek politikai fejleményei döntő jelentőségűek lehetnek Magyarország EU-val való kapcsolata szempontjából. (Index)