Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Új rendelet! Már a pedagógusok sem használhatják bármikor a telefonjukat

Szigorítások az iskolákban: korlátozzák a pedagógus mobiltelefon használatát, kötelező vizsgák a NAT-ból és az Óvodai Alapprogramból

Szeptember 1-jén, a tanévkezdés napján lépett hatályba az a Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt rendelet, amely jelentős változásokat vezet be a pedagógusok munkájában. A jogszabály korlátozza a pedagógusok iskolai telefonhasználatát, és előírja a tanárok és óvónők számára, hogy vizsgázzanak a Nemzeti alaptantervből (NAT) és az Óvodai Alapprogramból.

Pedagógus mobiltelefon használatának korlátozása

Az új rendelet szerint a pedagógusok a tanórák és egyéb iskolai foglalkozások során kizárólag a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatják a birtokukban lévő mobiltelefonokat és egyéb digitális eszközöket. A korlátozást néhány esetben lehet csak mellőzni, például intézményen kívül szervezett programok esetén, veszélyhelyzet elhárításakor, illetve egészségügyi szükségletek miatt. Ez a szabály kifejezetten a pedagógus mobiltelefon használatára vonatkozó korlátozásokat tartalmazza.

Kötelező vizsgák a NAT és az Óvodai Alapprogram ismeretéből

A rendelet egyik legfontosabb újítása, hogy a tanárok és óvónők számára kötelezővé teszi a Nemzeti alaptanterv és az Óvodai Alapprogram ismeretéről szóló vizsgák letételét. Az Oktatási Hivatal (OH) feladata lesz a vizsgák megszervezése, amelyeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bevonásával, távoktatás formájában valósítanak meg. A pedagógusoknak 2025. január 31-ig kell teljesíteniük a vizsgákat, amelyek során húsz kérdésből legalább tizenötre helyesen kell válaszolniuk. Sikertelen vizsga esetén további két alkalommal próbálkozhatnak, amely idő alatt is biztosítva van a pedagógus mobiltelefon használatának korlátozása.

A változások indoklása és a szakmai visszhang

A Belügyminisztérium az újabb intézkedéseket azzal indokolta, hogy nem tartanak attól, hogy emiatt tovább csökkenne a tanári pályára jelentkezők száma vagy hogy a jelenlegi pedagógusok elhagynák a szakmát. Az oktatási szaktárca szerint a pedagógusok bérét az elmúlt években jelentősen emelték, és a tanárképzésre jelentkezők száma is megduplázódott 2022-höz képest.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) vegyesen fogadta a rendeletet. Bár egyetértenek azzal, hogy minden pedagógusnak ismernie kell a NAT és az Óvodai Alapprogram alapvetéseit, nem tartják szükségesnek a kötelező vizsgáztatást. Szerintük a továbbképzést hasznosnak ítélik, de a vizsgák letételét inkább önkéntessé tennék, amely a teljesítményértékelésben jelentős pontot érne. Az iskolai munka során a pedagógus mobiltelefon használatával kapcsolatos szabályozást kellene inkább hangsúlyozni.

Következtetések

A tanévet tehát új szabályozások bevezetésével kezdték meg a magyar iskolákban, amelyek célja a pedagógiai munka hatékonyságának növelése. Ugyanakkor a rendelet már most is vitákat generál a szakmában, és kérdéses, hogy az új előírások mennyire lesznek hatékonyak a pedagógusok munkájának támogatásában, vagy éppen további terheket rónak rájuk. A következő hónapokban derül ki, hogy az intézkedések milyen hatással lesznek az oktatási rendszerre és a pedagógus mobiltelefon használatára. (Index)