Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Elhunyt Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész

Életének hetvenedik évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Mihályi Győző. Néhány nappal hetvenedik születésnapja után, hétfőn este elhunyt Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész és szinkronszínész.

A hírt a József Attila Színház jelentette be kedden az MTI-n keresztül. Mihályi több mint két évtizeden keresztül volt a színház megbecsült tagja, valamint hosszú éveken át a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) elnökségi tagjaként, majd elnökeként is tevékenykedett.

Mihályi Győző színházi karriere


Mihályi Győző 1954. augusztus 19-én született Tiszanánán. 1976-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós osztályában, majd a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához szerződött. Ezt követően számos jelentős magyar színházban megfordult: 1979-től a kecskeméti Katona József Színházban, majd 1980-tól a miskolci Nemzeti Színházban, 1988-tól a Radnóti Színházban, 1989-től pedig a budapesti Nemzeti Színházban játszott.

1992 és 1994 között a Nyitott Színház művészeti vezetőjeként dolgozott, majd 1991-től a József Attila Színházhoz csatlakozott, ahol több mint húsz éven át meghatározó szerepet töltött be. Később, 1998-tól ismét a Nemzeti Színházban, majd 2000-től a Pesti Magyar Színházban folytatta karrierjét.

Szakmai és szakszervezeti szerepvállalás


Mihályi Győző a színházi munkáján kívül jelentős szerepet vállalt a szakma érdekképviseletében is. 2011-től a Színházi Dolgozók Szakszervezetének alelnökeként, majd 2014 és 2024 között elnökként dolgozott, aktívan hozzájárulva a színházi dolgozók jogainak védelméhez.

Elismerések és díjak


Mihályi munkásságát számos díjjal ismerték el. 1990-ben Jászai Mari-díjat kapott, ami a magyar színházi szakma egyik legnagyobb elismerése. 2007-ben érdemes művész címmel tüntették ki, 2015-ben pedig megkapta a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amelyet a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapított. Legutóbb, 2024-ben a Magyar Hollywood Tanács Paramount Premium díját ítélték neki oda.

Mihályi Győző elvesztése mélyen megrázta a színházi közösséget és a szakszervezeti életet. Színművészeti és érdekképviseleti munkássága hosszú időn át meghatározó volt a magyar színházi életben.