Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Intel – Nagy leépítés jön! Lehet az AI helyettesít már mindenkit?

Az Intel csütörtökön közölte, hogy a negyedik negyedévtől kezdődően leépíti alkalmazottainak több mint 15%-át, és felfüggeszti osztalékát, mivel a chipgyártó a veszteséges gyártási üzletágára összpontosító fordulatot hajt végre.

A harmadik negyedéves bevételt is a becslések alatt prognosztizálta, mivel a hagyományos adatközpont félvezetőkre fordított kiadások visszaesésével és a mesterséges intelligencia chipekre való összpontosítással küzd, ahol a riválisoktól elmarad.

A Santa Clara-i, kaliforniai székhelyű Intel részvényei 20%-kal estek a hosszabb kereskedésben, és ezzel több mint 24 milliárd dollár piaci értéket veszítettek. A részvény csütörtökön 7%-os eséssel zárt, az amerikai chip-részvények zuhanásával párhuzamosan, miután az Arm Holdings szerdán konzervatív előrejelzést adott ki.

Az eredmények nem rázta meg a szélesebb chipipart. A mesterséges intelligenciával foglalkozó Nvidia és a kisebb rivális AMD órák után emelkedett, hangsúlyozva, hogy milyen jó helyzetben vannak ahhoz, hogy kihasználják a mesterséges intelligencia boom előnyeit.

„Kevesebb ember kell a központban, több ember a terepen, az ügyfelek támogatására” – mondta Pat Gelsinger vezérigazgató a Reutersnek adott interjúban. Az osztalék felfüggesztéséről azt mondta: „A célunk az, hogy … idővel versenyképes osztalékot fizessünk, de most a mérlegre, az adósságcsökkentésre összpontosítunk”.

Az elbocsátások nagyjából 17 500 embert érintenek.

Az Intel, amely június 29-én 116 500 embert foglalkoztatott, néhány leányvállalatot nem számítva, azt mondta, hogy a leépítések nagy része 2024 végéig befejeződik.

A vállalat azt is bejelentette, hogy 2025-ig több mint 10 milliárd dollárral csökkenti a működési kiadásokat és a tőkekiadásokat, ami több, mint amit eredetileg tervezett.

„A 10 milliárd dolláros költségcsökkentési terv azt mutatja, hogy a vezetőség hajlandó határozott és drasztikus intézkedéseket hozni a hajó helyreállítása és a problémák orvoslása érdekében. De mindannyian feltesszük a kérdést, hogy „elég-e ez”, és nem későn reagálnak-e, tekintve, hogy Gelsinger vezérigazgató már több mint három éve áll a vállalat élén?” – mondta Michael Schulman, a Running Point Capital befektetési igazgatója.

Szerinte az osztalék megszüntetése rövid- és középtávon további nyomást gyakorolhat a részvényekre, mert ezzel az Intel kiesne minden olyan ETF-ből, indexből és alapstratégiából, amely csak osztalékfizetőket tartalmaz.

A vállalatnak június 29-én 11,29 milliárd dollár készpénzzel és készpénz-egyenértékessel, valamint 32 milliárd dollár körüli összes rövid lejáratú kötelezettséggel rendelkezett.

A Wall Street figyelmének középpontjában az Intel súlyos beruházásai és hatalmas költségei állnak, mivel az Intel kiépíti gyártókapacitását, hogy felvegye a versenyt a tajvani TSMC chipgyártó óriáscéggel.

Az Intel lemaradása az AI-chipek piacán idén eddig több mint 40%-ot zuhantak részvényei.

‘ELÉG EZ?’

A költségcsökkentési terv részeként az Intel arra számít, hogy 2025-ben 17%-kal csökkenti a tőkekiadásokat éves szinten 21,5 milliárd dollárra, ami a chipgyártó által prognosztizált tartomány középső értékével számolva. Arra számít, hogy ezek a költségek 2024-ben nagyjából szinten maradnak.

„Az Intel egyrészt szemtanúja a hagyományos adatközponti üzletágának eróziójának, ahogy a chipvásárlók agresszíven áttérnek a mesterséges intelligencia chipek felé. Másrészt az Intel egy kihívásokkal teli és költséges átalakuláson navigál az öntödei modell felé” – mondta Tejas Dessai, a Global X kutatási elemzője.

Az Intel jóval később alkalmazta az extrém ultraibolya litográfiai eszközöket, mint a TSMC, ami miatt az amerikai chipgyártó öntödei üzletága lemaradt a tajvani gyártóhoz képest. A vállalat azon dolgozik, hogy ezt orvosolja. Áprilisban elsőként szerelte össze a holland chipgyártó ASML (ASML.AS) egyik, új lapot nyitó új „High NA EUV” litográfiai eszközét.

Ezek az új eszközök drágábbak, de az Intel fogadkozik, hogy a lépés segít majd kisebb alkatrészeket elhelyezni a chipeken, ami végső soron a processzorok kiválóságát eredményezi.

Elemzők úgy vélik, hogy az Intel terve, hogy megfordítsa az öntödei üzletágat, évekig fog tartani, és arra számítanak, hogy a TSMC az elkövetkező években is meg fogja őrizni vezető pozícióját.
Az Intel áprilisban részvényenként 12,5 centes negyedéves osztalékot hirdetett.

A vállalat 12,5 és 13,5 milliárd dollár közötti bevételre számít a negyedévben, szemben az elemzők 14,35 milliárd dolláros átlagos becslésével az LSEG adatai szerint.