Rendkívüli Hírek:

2024 október 18

Brutális számokat közölt Moszkva – Fokozódik a háború? 

Kijev az utóbbi napokban jelentős erőforrásokat mozgósított, és nagyszabású dróntámadást indított Oroszország ellen. Az orosz védelmi minisztérium keddi közlése szerint az éjszaka folyamán 25 ukrán drónt sikerült lelőniük. Hétfőn Ukrajna hasonlóképpen drónokkal támadott, akkor körülbelül 75 drónt indítottak több orosz régió irányába. A jelentések szerint az ukránok nem tétlenkednek, annak ellenére sem, hogy kimerültek és fegyverhiánnyal küzdenek. Az elmúlt héten nagy erőkkel indítottak ellentámadást, hosszú ideje tartó védekező harcok után.  

A legfrissebb hírek szerint az ukrán akciók viszont nem jártak sikerrel. Moszkvának az északi frontvonalon összesen 21 ukrán ellentámadást sikerült visszaverni. Az orosz források szerint több mint 13 ezer ukrán katona esett el az elmúlt héten, miközben Moszkva három további települést foglalt el. 

Megszólalt Zelenszkij tanácsadója – nem lesz békeszerződés? 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak, a Moszkvával való megállapodást az ukrajnai háború befejezéséről az ördöggel kötött megállapodáshoz hasonlította. Podoljak szerint Oroszország nem azért szállta meg Ukrajnát, hogy békeszerződést írjon alá. A felek továbbra is szkeptikusak egymással szemben, és bár az utóbbi időben egyre többet hallani a háború békés lezárásáról, továbbra sem tapasztalható jelentős előrelépés. 

Közben a Pentagon további 2 milliárd dollár értékű hibát fedezett fel a lőszer, rakéták és más felszerelések számításában, amelyeket Ukrajnának küldtek. Ez a hibásan értékelt anyagok összértékét 8,2 milliárd dollárra növeli, derült ki egy amerikai kormányzati jelentésből csütörtökön. Ez pedig lehetővé teszi, hogy további milliárdokat küldjenek Kijevnek. 

Nagy pusztítást végeztek az oroszok 

Az orosz erők a háború kezdete óta 630 repülőgépet, 278 helikoptert, 28 464 drónt, 556 rakétarendszert, 16 684 harckocsit, 1390 rakétavetőt és 12 416 tüzérségi felszerelést semmisítettek meg. Oroszország drónokkal támadta meg az ukrán energia létesítményeket két régióban – közölték pénteken az ukránok. Az Ukrenergo elmondása szerint az áramellátást már helyreállították a legtöbb fogyasztó számára.

Címlapkép forrása: Shutterstock