Rendkívüli Hírek:

2024 október 18

Az üzemanyagárak csapdája – ez volt az utolsó árcsökkenés? 

A nagykereskedelmi üzemanyagárak csökkenése folytatódik ezen a csütörtökön is a benzinkutakon, a benzin ára 2 forinttal, míg a gázolajé 4 forinttal lesz kevesebb, írta a holtankoljak.hu. A júliusi hónap kedvezően alakult a magyarországi üzemanyagárak tekintetében, és ha a csütörtöki változás teljes mértékben megjelenik a kiskereskedelmi árakban is, akkor a hónap elejéhez képest jelentős csökkenést tapasztalhatunk. A 95-ös benzin ára, amely július elején még 618 Ft/liter volt, akár 606 forintra is csökkenhet, míg a gázolaj ára 630 Ft/literről 612 forintra mérséklődhet. Pár napja beszámoltunk róla, hogy a piaci környezet az utóbbi időszakban kedvező feltételeket teremtett ahhoz, hogy a magyarországi üzemanyagárak tovább csökkenjenek, most azonban ez megváltozhat.  

A kamatdöntés után nagyot zuhant a forint 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot. A döntést követően a forint némileg gyengült, miközben a dollár erősödni kezdett. Az utóbbi időben kiemelt figyelem övezte az USD/HUF keresztárfolyamot, amely most kedvezőtlen irányba mozdult el: a másfél hónapja nem látott, 356 forintos mélypontról az utóbbi két kereskedési nap során a 363-as szintig emelkedtünk. 

Az autósok az elmúlt hetekben sokat köszönhettek a hazai fizetőeszköznek, amely kitartóan küzdött a dollár erősödése ellen. A hétfői nappal bezárólag az amerikai dollár az elmúlt 18 kereskedési napból mindössze három alkalommal tudott erősödni. Ezekben az esetekben sem mutatott jelentős növekedést. Úgy tűnik viszont, hogy a jó sorozatnak most vége szakadt.  

Drágult az olaj 

Az olaj világpiaci ára, a másik fontos mozgatórugó, szintén emelkedni kezdett. A Brent típusú olaj hordónkénti ára a keddi 80,5 dollárról szerdára már 82 dollár fölé emelkedett. Egyelőre azonban kérdéses, hogy csupán átmeneti korrekcióról van-e szó, vagy éles váltásra és dráguló üzemanyagárakra kell majd készülnünk. 

Címlapkép forrása: Shutterstock   

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!