Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Kamala Harris első kampány gyűlésén támadta Trump-ot

Kamala Harris amerikai alelnök kedden Donald Trumpot támadta első kampánygyűlésén, amióta Joe Biden elnököt leváltotta a demokraták elnökjelöltjeként, miközben a Reuters/Ipsos közvélemény-kutatása szerint minimális előnyre tett szert republikánus riválisával szemben.

Harris 17 perces beszédében agresszívan támadta Trump gyengeségeit, és korábbi ügyészként szerzett múltját összehasonlította Trump elítélt bűnözői múltjával.

Kamala Harris az abortuszról és egyéb Trumppal szembemenő témákról

Kamala Harris végigvett egy listát a liberális prioritásokról, mondván, hogy megválasztása esetén fellépne az abortuszhoz való hozzáférés kiterjesztéséért, a munkavállalók szakszervezeti csatlakozásának megkönnyítéséért és a fegyveres erőszak ellen, éles kontrasztot alkotva Trumppal, a november 5-i választások republikánus elnökjelöltjével.
Donald Trump visszafelé akarja vinni az országot” – mondta a több ezer fős, éljenző tömeg előtt a West Allis Central High Schoolban, Milwaukee külvárosában, Wisconsinban, egy olyan csatatérállamban, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a választás kimenetelének eldöntésében.

„A szabadság, az együttérzés és a jogállamiság országában akarunk-e élni, vagy a káosz, a félelem és a gyűlölet országában?”.

Új remény a demokratáknál

A lármás nagygyűlés éles kontrasztot képezett a kisebb, visszafogottabb rendezvényekkel, amelyeket Biden tartott, és aláhúzta a demokraták reményét, hogy az 59 éves Harris újjáélesztheti a 81 éves Biden alatt lankadó kampányt. A közönség táncolt és Harris-táblákat lengett, miközben „Ka-ma-la!” skandálások törtek ki, amikor a színpadra lépett.

hangsúlyozta a reproduktív jogok iránti elkötelezettségét, egy olyan kérdés, amely azóta gyötri a republikánusokat, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság – három Trump által kinevezett bíró által működtetett – 2022-ben megszüntette az abortuszhoz való országos jogot – írja a Reuters.

Harris 44 százalékkal 42 százalékkal vezet Trump előtt a regisztrált szavazók körében a Reuters/Ipsos országos felmérésében, amelyet hétfőn és kedden végeztek, miután Biden vasárnap kiszállt a versenyből, és Harrist támogatta utódjaként.

A Reuters/Ipsos múlt heti közvélemény-kutatása szerint Biden, mielőtt befejezte volna a kampányát, alig két százalékponttal maradt le Trump mögött.

Mindkettő a felmérés 3 pontos hibahatárán belül volt, de az eredmények korlátozott mozgást jelezhetnek a demokraták irányába – és arra utalhatnak, hogy Harrisnek a lista élére való felemelkedése eltompította azt a lendületet, amelyet Trump a múlt heti, szintén Milwaukee-ban tartott republikánus nemzeti konvenciótól remélt.

Trump és szövetségesei megpróbálták Harrist Biden néhány népszerűtlenebb politikájához kötni, beleértve azt is, hogy kormánya hogyan kezelte a déli mexikói határon megnövekedett migránsáradatot.

Egy keddi, újságírókkal folytatott telefonkonferencián Trump bizakodását fejezte ki, hogy képes lesz legyőzni Harrist, megjegyezve, hogy előző, 2020-as elnökjelöltségét nem is élte túl az első államos jelölőversenyig.

„Ha úgy kampányol, ahogyan kampányolt, akkor, tudják, gyanítom, nem lesz túl kemény” – mondta.

Trump azt is közölte, hogy pénteken Floridában találkozik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, aki szerdán beszédet mond a kongresszusban.

EGY GYORS FELEMELKEDÉS

Harris gyorsan megszilárdította pártja támogatását, miután a 81 éves Biden feladta újraválasztási kampányát pártjának azon tagjainak nyomására, akik aggódtak, hogy képes lesz-e legyőzni a 78 éves Trumpot, vagy képes lesz-e újabb négyéves ciklusra.

Hétfő este bebiztosította a jelöltséget azzal, hogy megnyerte a küldöttek többségének ígéretét, akik a jövő hónapban tartandó pártkonvención döntik el, ki lesz a jelölt – közölte a kampány.