Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

,,Szeretem Joe Bident, és győzni fogunk!”

Mióta Joe Biden amerikai elnök visszalépett a Fehér Házért folytatott versenytől, helyettese, Kamala Harris először beszélt kampánycsapatával. Nagy valószínűséggel ő indul a demokraták színeiben majd Donald Trump republikánus jelölt ellen a novenberi válsztáson.

„Ez egy hullámvasút volt, és mindannyiunkban nagyon vegyes érzelmek vannak” – szögezte le Harris a közelmúltban a párton belüli zűrzavarról. „Csak azt kell mondanom, szeretem Joe Bident” – hangsúlyozta. – S a novemberi elnökválasztáson „győzni fogunk.” – idézte a politikust a spiegel. de internete hírportál

Harris a Fehér Házban mondott a rövid beszédében  elsősorban Biden „páratlan” politikai örökségét ismerte el.

Harris Wilmingtonban a kampányközpontban

A demokraták kampányközpontjában, Wilmingtonban (Delaware) tett látogatásán a hangsúly inkább a tervezett kampány tartalmára tette. Harris azt mondta, hogy az abortuszjogot a kampány központi elemévé akarja tenni. „Küzdeni fogunk a reproduktív szabadságért, tudván, hogy Trump, ha lehetőséget kap, aláírja a tilalmat, amely minden egyes államban betiltja az abortuszt.”

Harris arra is hivatkozott, hogy ügyészként dolgozott Kaliforniában. „Ebben a szerepkörben mindenféle elkövetőt láttam” – mondta. ,,Ragadozókat, akik bántalmazták a nőket. (…) Csalókat, akik saját érdekükben szegték meg a szabályokat.”

,,Kampányunk mindig is két különböző elképzelésről szólt: az egyik a jövőre, a másik a múltra fókuszált. Donald Trump visszafelé akarja fordítani az idő kerekét”.

Harris elnöksége másik céljaként a középosztály felemelését említette az Amerikai Egyesült Államokban. Azt mondta, egy olyan országért dolgozna, ahol „minden ember megfizethető egészségügyi ellátásban részesül, ahol minden dolgozót tisztességesen fizetnek, és ahol minden idős méltósággal nyugdíjba vonulhat”.

A novemberi választás arról szól, hogy milyen országban szeretnénk élni, feltette a kérdést: „a szabadság, az együttérzés és a jogállamiság országában, vagy egy káosszal, félelemmel és gyűlölettel teli országban”?

Gyenge Biden teljesítmény a tévépárbajban

Biden amerikai elnök vasárnap bejelentette, hogy nem indul a novemberi elnökválasztáson. A 81 éves férfit egyre több kritika érte, miután gyenge teljesítményt nyújtott a Trump elleni tévépárbajban.

Mialatt Harris a kampánycsapatánál járt, Biden konferenciahíváson keresztül csatlakozott hozzájuk. Még mindig koronai karanténban van. „Ha nem lenne Covidom, most veled lennék” – mondta Biden. Lemondása óta először hallatszott nyilvánosan az elnök hangja. Döntését írásban közölte.

„Tudom, hogy a tegnapi hír meglepő és nehezen fogadható el” – mondta Biden. – De ez volt a helyes.

Biden elsősorban arra használta a beszédet, hogy Harris támogatására szólítsa fel a pártot. – Ő a legjobb – mondta Biden. Ő maga kampányol érte, és mindent megtesz, hogy segítsen neki.

Úgy fogok dolgozni, mint egy őrült, mind megbízott elnökként, mind a törvények meghozatalán, mind a választási kampányban. Eltökélt szándéka, hogy „a lehető legtöbbet elérje kül- és belpolitikában” a hátralévő hivatali ideje alatt. Kampányolni akar a háború befejezéséért a Gázai övezetben . „Nagyon szorosan együtt akar működni az izraeliekkel és a palesztinokkal, hogy kiderítse, hogyan zárhanák le a gázai háborút, hogyan teremthetnek békét a Közel-Keleten, és hogyan hozhatnánk haza az összes túszt.” (dpa/AFP)