Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Tippek és tanácsok futócipő választásához

Akár kezdő, akár rutinos futók vagyunk, egy ideális futócipő sokat tesz hozzá a mozgás élményéhez. Vannak márkák, amelyeket hallomásból vagy saját tapasztalatból már jól ismerünk, ezért könnyebben tesszük le mellettük a voksunkat. De mi van akkor, ha a preferált brand annyi lábbelit gyárt futáshoz, hogy szinte lehetetlen eligazodni közöttük? 

Ilyenkor jó, ha informálódunk szakmai fórumokról, blogokról, hogy szakértők vagy tapasztalt futók számára melyik futócipő vált be leginkább. Ilyen oldal például a Cipőteszt. Azért, hogy még biztosabbak legyünk a dolgunkban, vegyük most górcső alá az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb lábbelit! Ez az Asics.

Tucatnyi típus, de melyik, mire jó?

2024-ben mintegy 30 Asics modell érhető a piacon, de ez a szám országonként eltérő lehet. Ez a rengeteg fajta futócipő azonban nem jelenti azt, hogy rögtön tudjuk, melyik, hová és milyen célra jó. 

Az alapmodellek

Az alap, neutrális modell kezdőknek lett tervezve és gyártva. Körülbelül 15 km-es távra és lassabb futáshoz érdemes ezt választani. Ezek között van nagyon alaptípus, ami egészen olcsó is. Ez a Jolt. A középtalpa keményebb Amplifoam, aminek jó az ütéscsillapítása, ugyanakkor a felsőrész nem igazán tartós. A külsőtalp jól tapad, kopásálló is. Nagyobb súlyú futóknak is ajánlott. Ettől puhább a középtalpa az Excite 10-nek, és a külsőtalp is jobban ellenáll a kopásnak. Ugyanakkor jellemző rá, hogy nem annyira jól tapad.

Haladó szintű, neutrális lábbelik

Ezek a futócipők már sokkal fejlettebb technológiával vannak gyártva. Így hosszabb távokra is tökéletesek, de kezdőknek éppúgy ajánlottak, mint haladóknak. FlyteFoam Blast, Blast+, Blast+ Eco hab a középtalpuk, ami amellett, hogy puha, dinamikus is. Jellemző modell a Gel-Pulse 15, -Cumulus és -Nimbus 26 vagy akár a Superblast 2 is.

Stabil futócipők haladóknak és kezdőknek is

A stabil futócipők célja, hogy középen merőlegesen tartsák a lábszárat. Ilyen a GT-1000-13, a GT-2000-12 és a Gel-Kayano 31 is. Ezek közül az első a belépő modell, melynek középtalpa 3D Guidance System technológiával készül FlyteFoam habból.

Hasonló ehhez a GT-2000 12-es típus, ami szintén hasonlóan van gyártva, de már FlyteFoam Blast Plus hab képezi a középtalpat. Ezt gyorsabb, dinamikusabb futásokhoz is bátran használhatjuk, akár még maratoni távra is. A Gel-Kayano 31 inkább hosszabb távra alkalmas, és jobb az ütéscsillapítása. 4D Guidance technológiával készül, ami a lábszárat is stabilabban tartja. 

Versenyzéshez és gyorsabb futáshoz

Ha haladó futókról van szó, nekik speciális lábbeli ajánlott. Ezzel sokkal jobb eredményeket el lehet érni, nem beszélve arról, hogy mentálisan és fizikailag is többet ad. Ilyen a Hyper, illetve a Magic Speed 4 vagy a Metaspeed Paris. 

Alapvetően aszfaltra, kemény, szilárd felületre szánt futócipőkről volt most szó, de ettől jóval szélesebb a repertoár. Mielőtt döntenél, olvass véleményeket, tapasztalatokat! Sokat segíthetnek, és megóvhatod magad egy rossz befektetéstől, amit egyébként is a pénztárcád bánna.