Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Putyin dühönghet – Mása Gessent nem tudja bebörtönözni Oroszországban

Mása Gessen Putyin életrajzáról ismert. Az orosz igazságszolgáltatás most azzal vádolja Gessent, hogy tudatosan hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről. A börtönbüntetés veszélye azonban nem áll fenn.

Mása Gessent távollétében nyolc év börtönbüntetésre ítélte egy orosz bíróság. A moszkvai bírósági szolgálat szerint Gessent azért ítélték el, mert „tudatosan hamis információkat terjesztett az orosz hadsereg bevetésével kapcsolatban”. Gessen az Amerikai Egyesült Államokban él, a különleges emberek jogait képviseli, és évek óta bírálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Valószínűleg nem kerül börtönbe Oroszországban az elítélés miatt, hacsak nem utazik olyan országba, amely kiadatási szerződést kötött Oroszországgal.

Gessent keresték Oroszországban

Tavaly Gessent keresték Oroszországba, miután az ukrán Buha városában történt mészárlásról beszélt. Az orosz hadsereget azzal vádolták akkor, hogy civilek százait ölte meg, miközben visszavonult a városból. A Kreml visszautasította a vádakat.

Az 1967-ben Moszkvában született Gessen az amerikai és orosz társadalom politikai irányzatairól és konfliktusairól ír, többek között a „The New Yorker” című amerikai magazinban. Mása Gessen Putyin egyik legkeményebb kritikusa az USA-ban. Gessen megkapta a Lipcsei Könyvdíjat a „The Future is History” című könyvéért.

Moszkva betiltotta a fegyveres erők kritizálását

Nem sokkal az orosz ukrajnai offenzíva 2022 februári megkezdése után Moszkva betiltotta a konfliktusról szóló független tudósítást, és megtiltotta a fegyveres erők kritizálását. (ada/AFP)

Fotó: Tagesschau

.