Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Booking.com : Nagy a baj! Még mindig megvezetik az embereket

A Booking.com előző jogsértéseinek orvoslását ezúttal sem sikerült elintéznie, így további büntetést kapott a szállodai foglalásokkal foglalkozó vállalat – Áll a GVH mai közleményében.

2020 áprilisában a Booking.com már kapott egy rekord magas 2,5 milliárd forintos büntetést.

A büntetés mértéke is közzétételre került, ami 382,5 millió. Ennyi forintra bírságolták a céget. Ez az eddigi legmagasabb utóvizsgálatban kiszabott büntetés, amit a Gazdasági Verseny Hivtal szabott ki – közölte a Telex.

A 2018-ban a GVH ezeket a problémákat és szabálytalanságokat jelentette a weboldalnál:

  • Tisztességtelen reklámozás, amelyekben ingyenes visszamondást hirdetnek, ami nem minden szállás esetén volt igaz
  • Emellett a lemondásért magasabb árat is fizettek az ügyfelek mint más szállás foglaló oldalakon
  • Sürgető jellegű tájékoztatások. Ezek arra késztették a foglalót, hogy minél gyorsabban foglalja le a szállást, mert hatalmas rá a kereslet ami nem volt igaz.
  • Pszchiés nyomás, valamint a SZÉP-kártyás fizetési lehetőségek nem egyértelmű felvázolása.

Utóvizsgálat eredményei

A vállalkozás a jelentés szerint csökkentette az ehhez hasonló sürgető üzenetek mennyiségét, viszont egészen a 2024-es év téli időszak végéig alkalmaztak olyan üzeneteket, amik pszichés nyomást gyakoroltak a foglalókra.

Az ingyenes lemondhatósági problémából sem vett vissza a Booking.com egészen április végéig alkalmazott ilyen hirdetéseket. Inkább kivezette az olcsóbb le nem mondható szállásokat a weboldalról, hogy a szlogen igaz legyen és tovább futhasson ez stratégia.

Eljárás után

A Booking végül az eljárás után, rendezett minden olyan kereskedelmi gyakorlatot, ami nem felelt meg a GVH elvárásainak és a fogyasztók érdekeinek. Ezen kívül az olcsóbb szállások is visszavezetésre kerültek.

A vállalkozás végül az eljárás végső szakaszában módosította a kifogásolt kereskedelmi gyakorlatait, hogy azok megfeleljenek a GVH elvárásainak és a fogyasztók jogos érdekeinek. Ennek keretében többek között visszavezette a magyar fogyasztók számára az olcsóbb, de a foglaló elvesztése nélkül nem lemondható szállásajánlatokat is.