Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Egyél szöcskét, tücsköt – Nagyon tápláló!

A rovarok tele vannak kiváló minőségű fehérjékkel és vitaminokkal. Ez az oka annak is, hogy egyes fajokat, szöcskéket ehető élelmiszerként kínálnak Szingapúrban.

A forgalmazás feltételei azonban szigorúak. Szingapúr hivatalosan 16 rovarfajt engedélyezett élelmiszerként, köztük szöcskét, tücsköt és selyemhernyót. „Ezek a rovarok és rovartermékek felhasználhatók emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-termelő állatok takarmányozására” – áll a Szingapúri Élelmiszerügynökség (SFA) körlevelében.

Fried scorpions on rice, Yuntaishan, Henan Province, China

A hatóság már 2022-ben kezdeményezett egyeztetést a szabályozásról. A rovarok, szöcskék behozatalát, tenyésztését vagy feldolgozását célzó cégeknek szóló irányelvek fontosak, „mivel a rovaripar még csak kialakulóban van” – idézte a Channel News Asia (CNA) a levelet.

Tenyésztés és feldolgozás

Egyebek mellett gondoskodni kell arról, hogy a tenyésztés és feldolgozás során ne kerüljenek felhasználásra káros anyagok, a rovarok szaporítása szabályozott tevékenységgel történjen. Mivel jelenleg nincsenek nemzetközi szabványok, a hatóság olyan országokra és régiókra alapozta meg döntéseit, amelyek már engedélyezik bizonyos rovarok fogyasztását..

Többek között az Európai Unió, Thaiföld, Dél-Korea és Ausztrália már engedélyezte az egyes rovarfajták fogyasztását, amelyek megfelelnek bizonyos táplálkozási kritériumoknak. Thaiföldön már régóta a mindennapok részét képezik a bambuszférgeket, skorpiókat és bogarakat árusító standok. Az EU-ban eddig engedélyezett a lisztbogarak (lárvaállapotban szárított), vonuló sáskák, házi tücskök és gabonapenészbogarak, amelyeket általában por alakban tovább dolgoznak fel.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) támogatja az emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra szánt rovarok tenyésztését: „Az ehető rovarok kiváló minőségű fehérjéket, vitaminokat és aminosavakat tartalmaznak az emberek számára” – áll az ENSZ-ügynökség honlapján.

Előnyös az emberek és a környezet számára az étel

A fogyasztás tehát előnyös az emberek és a környezet számára: a tücskök körülbelül hatszor kevesebb takarmányt igényelnek, mint a szarvasmarhák, négyszer kevesebbet, mint a juhok, és feleannyit, mint a sertések és a brojlercsirkék, hogy ugyanannyi fehérjét termeljenek. (dpa)

Fotó: Agrárszektor