Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Orosz rakétatámadásra ébredt Kijev – veszélybe került a zaporizzsjai atomerőmű? 

Rendkívül feszült helyzet alakult ki a NATO és Oroszország között, miután Putyin ismertette a háború lezárásához szükséges legújabb feltételeit. A brit jobboldali politikus nyilatkozata pedig csak olaj volt a tűzre. Folytatódott Harkiv bombázása, ahol az orosz irányított bombák szombaton eltaláltak egy lakóépületet. Zelenszkij felszólította a nemzetközi közösséget, hogy nyújtsanak több katonai segítséget. Közben Ukrajna drónokkal újra megtámadta Enerhodar városát, amely a Zaporizzsjai atomerőmű közelében található. 

Háború – felpörögtek az események, Zelenszkij felszólította a nemzetközi közösséget 

Dróntámadást hajtott végre Ukrajna a zaporizzsjai atomerőmű közelében. A támadások az elektromos alállomásokra irányultak. Az atomerőmű orosz irányítása szerint az infrastruktúrák egy része megsérült, de a nukleáris biztonsági intézkedések teljesen működőképesek maradtak. Az oroszok sem fogták vissza magukat a hétvégén. Az alulfegyverzett és kimerült ukrán egységek egyre nehezebb helyzetben vannak. Szombaton újabb orosz rakéta- és dróntámadások érték az ukrán energiaberendezéseket.  

Vasárnap is orosz támadásra ébredt Kijev, miután Oroszország rakétatámadást hajtott végre Ukrajna több régiója ellen is. Ukrajna jelenlegi helyzetének megoldása és a béke helyreállítása érdekében elengedhetetlen a nemzetközi közösség támogatása. Zelenszkij is többször hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és más nemzetközi partnerek szerepe kulcsfontosságú abban, hogy Ukrajna helyzete stabilizálódjon. Viszont ahogy azt Kína is jelezte, a békéhez mindkét ország jelenlétére szükség van, utalva a svájci béketárgyalásokra, amelyre Oroszországot nem hívták meg. Nagy felháborodást váltott ki Nigel Farage, brit jobboldali politikus nyilatkozata, aki megismételte Moszkva 2022. februári ukrajnai inváziója után tett állításait, miszerint a nyugat provokálta az orosz inváziót Ukrajna ellen. 

Képek forrása: Shutterstock