Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

Ezekről mindenképp tudnod kell, ha helyesen szeretnél otthon szaunázni

Ahhoz, hogy helyesen tudd használni a szaunádat, az első és legfontosabb lépés, hogy megfelelően kell telepítened. Feltétlenül vízszintes és stabil alapra kell helyezned az építményt, ami minden kétséget kizáróan el fogja bírni mind a szauna tömegét, mind pedig a benne tartózkodó emberek súlyát. Rengeteg pénzt megspórolhatsz azzal, ha már első nekifutásra hibátlan alapra helyezed a szaunát.

Arra vonatkozóan nincs megkötés, hogy a stabil alapot milyen megoldással kell elérni. Használhatsz ehhez sódert, kavicsot, betont vagy térkövet egyaránt. A lényeg, hogy ne közvetlenül a földre vagy fűre kerüljön a Skandimániától megvásárolt szauna. Ebben az esetben az aljnövényzet idővel biztosan gátolná a levegő szabad áramlását, sőt, minden bizonnyal a szauna szerkezete is hamarabb károsodna.

A szauna testét összefogó pántokat még az első használatot megelőzően ellenőrizni kell. Amennyiben úgy látjuk, hogy indokolt, akkor meg lehet őket feszíteni. Évente két alkalommal célszerű ellenőrizni a pántok feszességét.

Teendők a beüzemelést megelőzően

Fontos, hogy ha a szauna kifűtéséről elektromos kályha fog gondoskodni, akkor az elektromos hálózatra történő csatlakoztatását mindenképp bízd szakemberre! Győződj meg róla, hogy valóban ért a szakmájához, hiszen gondoskodni kell az érintésvédelemről is.

Az elektromos készülék bekapcsolása előtt el kell távolítani a fűtőtest tetejéről és környékéről minden tárgyat. Ha a rendszerben szemmel látható hiba van, például megsérült a kábel, akkor nem szabad használni a szaunát addig, amig egy hozzáértő személy meg nem szünteti a problémát.

A fatüzelésű kályhák füstcsővel és esővédővel is rendelkeznek. Az üzemeltetésükhöz szükség lesz alágyújtós, száraz és kemény lécekre. A száraz tűzifát akkor érdemes a tűzre dobni, ha már beindult az égés.

Tudnivalók a szauna használata kapcsán

Nedves vagy friss fát soha nem érdemes használni fatüzelésű kályha esetén, mivel ez kormos lerakódások kialakulásához vezet a tüzelőberendezésben. Ez hosszú távon biztosan csökkenteni fogja a készülék hatásfokát.

A szaunázás végét követően a hamut tisztítólapáttal el kell távolítani. Erről minden egyes alkalmat követően gondoskodni kell az ajánlás szerint.

A szaunában a hőmérsékletet érdemes 70 és 80 Celsius-fok között tartani. Egyrészt ez az ideális hőfok egészségügyi szempontból, másrészt a szauna élettartamának megóvása szempontjából is ez az optimális tartomány. Ha rendszeresen extrém magas hőmérsékletet állítunk be, az a szerkezet károsodásához vezethet.

A szauna nem játék!

A fatüzelésű Harvia kályhákat a Skandimániánál hővédő borítással látják el. Ugyanakkor a kémény, valamint a szaunakövek forróak, így azokat nem szabad megérinteni használat közben. A kályha közelében mindenkinek körültekintően, óvatosan kell viselkednie, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha gyermekek is fognak szaunázni, akkor célszerű lehet fából készült, kiegészítő védőkorlátot rendelni a kályha köré.