Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Forint – mi lesz vele a választások után?

Nem sikerült jól ez a hét sem a forint számára, az előző heti jelentős fordulat után. 391 felett zárta a hetet az EUR/HUF keresztárfolyam, régóta nem volt ennyire gyenge a magyar fizetőeszköz. Közben pedig választásokat is tartanak Európában, emellett a magyar inflációs adatra sem kell sokat várni.

Forint – nem bírt erős maradni

Szép mozgást mutatott ezen a héten is a forint. Így izgalmakból nem volt hiány, például pénteken is jelentős napon belüli mozgást láthattunk.. Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntése volt talán a legfontosabb piaci esemény a héten. Az, hogy mekkora a kamatszint az eurózónában, befolyásolja, hogy meddig és mekkora kamatelőnye marad a forintnak az euróval szemben. Ráadásul a jegybankok döntései által nagyban befolyásolt nemzetközi piaci hangulat alakulása sem mindegy a forint számára a megjelent elemzések szerint.

A pénteki, sokat várt amerikai munkaerőpiaci adat a Portfolio.hu helyzetértékelése szerint nem tett jót a hazai pénznemnek. A vártnál jóval erősebb munkaerőpiaci adat hatására a befektetők kevésbé árazhatnak kamatcsökkentést, ez pedig szárnyakat adott a dollárnak. Az amerikai fizetőeszköz erősödése hagyományosan nem érinti jól az olyan feltörekvő devizákat, mint amilyen a forint is. Az adat után a teljes aznapi erősödését vissza is adta a forint.

Merre tovább?

Vasárnap tartják az európai parlamenti választásokat, nem kizárt, hogy akár ezek eredményére is figyelhetnek a befektetők általánosságban. Ennél is érdekesebb lehet, hogy hétfőn 8:30-kor közlik a májusi magyar inflációs adatot. A forint szempontjából kiemelt jelentőséggel bírnak az árszínvonalról szóló adatok. Ez határozhatja meg ugyanis a jegybank kommunikációja szerint, hogy az MNB hogyan változtatja az alapkamatot. Az irányadó ráta szintje márpedig alapvető hatással bír bármely deviza piaci megítélésére.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!