Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

SpaceX – Zöld utat kapott a Starship rakétatesztje

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közölte, hogy kiadta az engedélyt a SpaceX Starship rakétarendszerének negyedik repüléséhez, amely egy újabb tesztküldetés a vállalatnak az újrafelhasználható műholdhordozó és holdraszálló rakéta megépítéséhez vezető útján.

Az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX célja, hogy már 2024. június 6. reggel 7 órakor (CDT, Közép amerikai idő) elindítsa a közel 122 méter magas, kétfokozatú Starship rakétáját dél-texasi rakétalétesítményeiből, ahonnan a vállalat tesztelésre irányuló fejlesztési kampányának korábbi repülései is indultak.

Holdra küldik a Starshipet

A Starship a SpaceX meghatározó műholdindítási és űrhajózási üzletágának jövőjét jelenti. Úgy tervezték, hogy teljesen újrafelhasználható legyen, és olcsóbb – de nagyobb teljesítményű -, mint a vállalat munkagépe, a Falcon 9. A NASA azt tervezi, hogy még ebben az évtizedben a Starshipet használja az 1972 óta első űrhajós legénység Holdra szállítására.

A Starship minden egyes rakétája messzebbre jutott a tesztelési célkitűzésekben, mint a korábbi tesztek, mielőtt felrobbant volna. Az első, 2023. áprilisi indítás percekkel a felszállás után felrobbant, a legutóbbi, márciusi repülés pedig a Föld légkörében szakadt szét, amikor megpróbált visszatérni az űrből a Föld felénél.

A héten már indul a Super Heavy

Ezen a héten a rakétarendszer Super Heavy nevű első fokozata begyújtja 33 Raptor hajtóművét a felszálláshoz. Majd elválik a Starship második fokozattól.

Eközben a Super Heavy újra begyújt néhány hajtóművet. Visszatér a Mexikói-öböl felé, hogy egy „puha lecsapódást” hajtson végre, szimulálva az egyébként szárazföldön történő leszállást. Az űrben a Starship megkerüli a Földet, és az Indiai-óceán felé veszi az irányt. Másodszor is megpróbálja túlélni a légköri visszatérés intenzív hőjét – azt a döntő pontot, ahol a márciusi teszt során kudarcot vallott.

„A küldetés fő célja, hogy a légkörbe való visszatérés során sokkal mélyebbre kerüljön, ideális esetben a maximális felmelegedés révén” – írta Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója szombaton az X-en.

A Starshipet több száz apró fekete csempével árnyékolják a külsején, amelyek a SpaceX reményei szerint megvédik a rendkívüli hőtől, amelyet az űrhajó elvisel, miközben hiperszonikus sebességgel zuhan át a Föld légkörén.

Sok múlik azon, hogy a SpaceX gyorsan kifejleszti-e a Starshipet, amely a NASA Hold-programjának egyik legfontosabb pillére. Musk törekvése a Starship gyors megépítésére veszélyeztette a SpaceX texasi és kaliforniai dolgozóit – közölte a reuters.