Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

USA – három hét után először emelkedett a jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban három hét után először emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 24-én záródott héten – ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán.

A 30 éves lejáratú lakáshitelek átlagos kamata 766 550 dollárig 7,05 százalék volt a múlt héten. Négy bázisponttal emelkedett az előző héthez képest. Ezzel egy három hétig tartó kamatcsökkenés ért véget, akkor 7,29 százalékról indult a jelzáloghitelek kamatmérséklődése. A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata tavaly október végén 2000 szeptembere óta, azaz több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt – ismertette a távirati iroda.

A jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 5,7 százalékkal csökkent az előző heti 1,9 százalékos növekedést követően. A múlt héten az előző héthez képest 13,6 százalékkal esett a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma. Az új lakásvásárlással kapcsolatos hiteligénylések száma pedig 1,1 százalékkal mérséklődött.

Címlapkép forrása: Shutterstock