2024 október 03

Hogyan történik a műanyag elemek fényezése?

Ha egy autó fényezéséről van szó, akkor az egyes felületeket eltérő módon kell kezelni. Nagy odafigyelésre van szükség, ha műanyag elemekkel van dolgunk. Fontos a szakértelem, a precizitás és persze a türelem, valamint csak a megfelelő technika alkalmazásával lesz minőségi a végeredmény.

A folyamat más, mint hagyományos alkatrészek esetében

Szerencsére pénzügyi szempontból nem megterhelőbb, mivel rengeteg speciális eszköz érhető el. Nagy előny továbbá az, hogy mindezeket kényelmesen, kedvező feltételek mellett rendelhetjük meg online. Az autofestekszeged.hu oldalán mindent megtalálhatunk, amire a fényezéshez szükség lesz, néhány műveletet akár otthon, házilag is el tudunk végezni. A feladatnak nem csupán az a célja, hogy az esztétikai hatáson nagymértékben javítsunk, hanem a műanyag alkatrészek élettartamát is meg tudjuk ezáltal hosszabbítani, extra védelmet kapnak a környezeti hatásokkal szemben.

Az első lépés természetesen minden esetben a felület csiszolása, megtisztítása. Ez az egyik legfontosabb művelet, mivel a teljes végeredményt erőteljesen befolyásolja. Fontos, hogy a tisztítás során olyan lemosókat és eszközöket használjunk, amelyek nem fogják statikusan feltölteni a műanyag elemeket, mivel az a festék megtapadását is nehezítené. A speciális készítményeknek köszönhetően a felületet hatékonyan készíthetjük elő a következő műveletre.

Ez pedig nem más, mint az alapozás, amihez egy különleges, színtelen műanyag alapozót érdemes használni. Vékony rétegben kell fújni a felületre, utána 15 percet várni, majd jöhet a töltőalapozó két rétegben. A műanyag alapozó feladata, hogy kinyissa az anyag pórusait, ezzel a következő rétegek még jobban ki tudják tölteni a felületet és a festék sem fog lepattogni. Ezt semmiképpen se hagyjuk ki, ellenkező esetben a festék viszonylag könnyedén lemosható lesz. 

Indulhat a festés és a lakkozás

Ha elkészült a tökéletes alapozás, akkor nincs más hátra, mint a festési szakasz megkezdése. Itt választhatunk a metál színek és az univerzális változatok közül. Utóbbiak 2K akril festékből készülnek, amelyeket nem kell külön lakkozni, csak megfelelő edzésre van szükség. A metál színek esetében már további lakkréteget is fel kell vinni a műanyag felületre.

Érdemes belevágni otthon?

A legtöbb eszköz, kiegészítő, szerszám, alapozó és festék beszerzése ma már egyáltalán nem jelent kihívást. Pénzügyi szempontból is olykor jobban megéri, ha mi magunk szerezzük be a szükséges kellékeket. Egy részletes útmutató segítségével bárki elkezdheti a folyamatot, vagy ha van egy tapasztalt ismerősünk, akkor az ő tanácsait is kikérhetjük. Ma már a csiszolótól kezdve a festéken és alapozón át egészen a szerszámokig mindent megrendelhetünk online, így bárki, tapasztalattól függetlenül megpróbálkozhat a műanyag alkatrészek fényezésével.