Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Forint – szárnyra kapott, kanyarban a 300-as euró?

Nagyon szépen zárta a hetet pénteken a magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben. A megjelent elemzések szerint a forint erősödését segíthette a dollár gyengülése is, de az inflációs adatnak is szerepe lehetett. A 300-as eurótól bár még nagyon messze vagyunk, de legalább hónapok óta nem látott távolságban van a 400-as euró is.

Forint – belehúzott

387,74 – ennyi forintot ér egy euró a legfrissebben elérhető piaci árfolyam szerint péntek este a tőzsdék zárása után. Ilyen erős február vége óta nem volt a forint az euróval szemben, egy jó két és fél hónapos csúcsot tudott összetenni a hazai pénznem. Mindezt úgy, hogy nagyjából két hónappal ezelőtt hajszál híján elérte a 400-as szintet az EUR/HUF keresztárfolyam. Egyértelmű tehát, hogy némileg nagyobb bizalomra ad okot a forint elmúlt időszakban bemutatott erősödése.

A Portfolio.hu pénteki helyzetértékelése szerint egyébként a dollár gyengülése, valamint a részvényindexek emelkedése is támogathatta a forint erősödését. Valóban, a nemzetközi hangulat mostanában sokszor meghatározónak bizonyult. Az ugyanis hathat a forinthoz hasonló sérülékeny devizák befektetői megítélésére. Jellemző, hogy általában a kockázatvállaló piaci légkör segíti az említett devizák erősödését.

Megjött az adat

Ahogyan arról mi is beszámoltunk korábban, a pénteken megjelent magyar inflációs adat is fontoa a forint szempontjából. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint áprilisban 3,7 %-kal emelkedtek a fogyasztói árak. Ez több, mint a márciusi 3,6 %. Ugyanakkor mégis erősödött a forint az adat közlése után. Az is lehetséges, hogy a piaci szereplők ettől a tartósabban magas alapkamatot várják, ami már jót tehet a forintnak. A legfőbb téma ugyanis most ez: meddig marad meg a forint jelentős kamatelőnye, miközben a jegybank folytatja kamatcsökkentéseit?

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!