2024 október 05

Benzin – kritikus ponthoz érkeztünk, jön a 700-as üzemanyagár?

Hatalmasat ment a forint a szerdai kereskedés során a dollárral szemben, de most még ez sem mentett meg minket a benzinárak emelkedésétől. Nem véletlen, hiszen idei csúcsot döntött az olaj világpiaci ára. A húsvéti ünnepeket után a bikák hatalmas ralit indítottak, mely során a Brent olaj jegyzése egészen 90 dollárig menetelt, ez rossz hír a benzin szempontjából. Bár ezek a mozgások általában késleltetve jelennek meg a kutakon, a fekete arany árfolyamának folyamatos emelkedése, és a forint gyengélkedése miatt a szakértők újabb szomorú hírt közöltek az autósokkal. Úgy tűnik a 700-as üzemanyagárakat vettük célba, és a pénteki drágulással egy lépéssel közelebb is kerülünk a rettegett célponthoz a benzin árában.

Jól muzsikált a forint, de most ez is kevés volt

A benzin ára jó pár tényezőtől függhet, azonban a két, talán legfontosabb mozgatórugó az olaj világpiaci árfolyama, illetve – mivel az olajat jellemzően dollár ellenében szerzik be – a forint-dollár árfolyam. Idén egyelőre nem áll túl jól a magyar fizetőeszköz szénája, mintha még a téli álmát aludná a forint. Az előző évet még 347 körül zárta a dollárárfolyam, az ünnepek előtt ez az érték viszont már 368 körül alakult. A szerdai kereskedés során viszont beszakadt az USD/HUF árfolyam. Több hónapja nem láttunk ekkora elmozdulást, és ennek köszönhetően egészen a 362-es szintig süllyedtünk. A legtöbb esetben ünnepelhetnénk, viszont az olaj csúnyán elbánt velünk.

Benzin – a fekete arany miatt jöhet a 700-as üzemanyagár?

A holtankoljak.hu újabb drágulást jelentett be, ezúttal a benzin és a gázolaj literje is többe fog kerülni. A benzin esetében ez bruttó 4 forintot jelent, míg a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal drágul a hét második felében. Péntektől a következő átlagárakkal találkozhatunk a hazai kutakon: 95-ös benzin: 645 Ft/liter, gázolaj: 652 Ft/liter.

Az olajárak rohamos emelkedése miatt borús jövőt jósolnak egyes szakértők. A Brent olaj árfolyama az idei évet még 75 dollár közelében kezdte, mostanra viszont már a 90-es szint kapuit döngeti.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!