Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

Leépítés és költségcsökkentés a BASF-nél

A BASF német vegyipari vállalat további költségcsökkentést és leépítést jelentett be pénteken a tartósan gyenge európai kereslet miatt.

A BASF pénteki közlése szerint 2026 végéig évente további mintegy 1 milliárd eurós költségcsökkentést kíván elérni ludwigshafeni telephelyén a hatékonyság javítása és a gyártási kapacitások piaci igényekhez igazítása révén. Versenyképességünk javítása érdekében sürgősen további határozott intézkedésekre van szükség; sajnos a költségcsökkentés további létszámleépítéssel jár majd – nyilatkozta a vállalat vezérigazgatója, Martin Brudermüller. A vállalatvezető kiemelte a csökkenő európai és német versenyképesség szerepét is.

A BASF már 2022-ben költségcsökkentési program indítására kényszerült az európai üzleti feltételek romlása és a megemelkedett energiaárak miatt. A terv teljesítése által évi 1,1 milliárd euró megtakarítást tűzték ki célul 2026 végéig, egyebek mellett mintegy 3300 fős létszámcsökkentéssel. A német vegyipari konszern pénteken közzétett jelentésében arról számolt be, hogy a tavalyi évet 225 millió euró nyereséggel zárta. Szemben az egy évvel korábbi 627 millió euró veszteséggel. A BASF bevétele a 2022. évi 87,3 milliárd euróról 68,9 milliárd euróra esett tavaly. Döntően az előző évinél lényegesen alacsonyabb árak és a csökkenő értékesítési mennyiség miatt. Az alacsonyabb nyersanyagárak szinte minden szegmensben az árak csökkenéséhez vezettek.

A vállalat egyszeri tételek nélkül számított kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 3,8 milliárd euróra csökkent tavaly. Az egy évvel korábbi 6,88 milliárd euróról. A BASF idén sem számít a gazdasági környezet jelentős javulására, a növekedés várhatóan csak az év második felében gyorsulhat némileg.

A BASF azt is közölte, hogy a 2023-as eredmények alapján a tavalyival megegyező 3,40 euró részvényenkénti osztalék kifizetésére tesz javaslatot. A pénteki bejelentések hatására a BASF részvénye 1,6 százalékos mínuszban állt pénteken 14.15 óra körül a frankfurti értéktőzsdén.