Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

Kissé javult a munkanélküliség az USA-ban

Az Amerikai Egyesült Államokban 12 ezerrel, 201 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten. Ezt közölte az amerikai munkaügyi minisztérium.

A szakértők ezzel szemben növekedést, 218 ezres adatot vártak. Öt héttel korábban 189 ezerre, 2022 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban. A múlt héten a segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 3500-zal 215 250-re csökkent. A február 10-ével záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 862 ezerre csökkent. Az egy héttel korábbi 1 millió 889 ezerről, elmaradva az elemzői várakozások átlagában szereplő 1 millió 885 ezertől. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását. Mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. A legutóbbi, január 31-én végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon. A célsáv az ötödik egymást követő alkalommal maradt 5,25-5,50 százalékon. A január 30-31-i kamatdöntő ülés szerdán ismertetett jegyzőkönyve szerint a döntéshozók nagy része aggodalmát fejezte ki. A túl korai kamatcsökkentés kockázatai miatt – ismertette a távirati iroda.

A Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) tagjai kiemelték: bizonytalan, hogy a kamat meddig maradhat a jelenlegi szinten. Valamint hogy mennyi ideig kell a szigorú monetáris politikai irányvonalat fenntartani ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a Fed 2 százalékos céljához.