Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

A vártnál jobban mérséklődött az amerikai kiskereskedelmi forgalom

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jelentősebben csökkent a kiskereskedelmi forgalom januárban havi összevetésben.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy januárban a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal, 2023 márciusa óta a legnagyobb mértékben csökkent havi szinten, az előző havi 0,4 százalékos bővülést követően. A szakértők várakozásainak átlaga 0,1 százalékos csökkenés volt. Az autóeladás nélküli kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal csökkent a múlt hónapban a decemberi 0,4 százalékos bővülés után. Az autóeladás és az üzemanyag nélkül számított kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékkal csökkent havi összevetésben, miután decemberben 0,6 százalékkal bővült.

Minimális csökkenés

Az autókat, az üzemanyagokat, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem számítva 0,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom januárban, miután decemberben 0,6 százalékkal bővült havi szinten. Ez az úgynevezett kiskereskedelmi magforgalom felel meg leginkább a bruttó hazai termék (GDP) egyik legfontosabb összetevőjének, a fogyasztói kiadásoknak. A kiskereskedelmi forgalom általában visszaesést mutat havi összevetésben januárban, a jellemzően erős decemberi ünnepi vásárlási szezont követően. A legnagyobb mértékű, 4,1 százalékos zsugorodást az építőanyagok és kerti felszerelések forgalma szenvedte el.

Kicsi volt a kereslet az elektronikai cikkek iránt

A bolti vegyes kiskereskedelem (3,0 százalék), a benzinkutak forgalma (1,7 százalék), valamint a gépjárművek és alkatrészek forgalma (ugyancsak 1,7 százalék) szintén jelentősen csökkent. Eközben az egészségügyi és testápolási termékek forgalma 1,1 százalékkal, az elektronikai cikkek és készülékek eladásai pedig 0,4 százalékkal zsugorodtak. Ugyanakkor az éttermek és bárok forgalma 0,7 százalékkal nőtt. Éves alapon az amerikai kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal, 2020 májusa óta a leglassabb ütemben bővült januárban azt követően, hogy 5,3 százalékkal nőtt decemberben. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez – közölte a távirati iroda.

Borítókép forrása: Shutterstock