Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Állampapír – ez lehet a lakosság új kedvence?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közzétette a lakossági állampapírok 4. heti bruttó értékesített mennyiségét. Érdekesség, hogy már a nagy bejelentés előtti héten is megrohamozták a Prémium Magyar Állampapírt, melynek 2032/I sorozatáról szerdán derült ki, hogy nemsokára lezárul. Közben a megvásárolható állampapírok palettája is egyre szélesebb, péntektől új befektetési lehetőséget kínál a Magyar Államkincstár. Vajon ráhajtanak majd a magyarok, vagy az ÁKK nagy bejelentése után a lakosság inkább a Prémium Magyar Állampapírra fog fókuszálni?

Állampapír – új sorozat, hatalmas érdeklődés, kevesebb kamat

A 4. heti bruttó értékesített mennyiségek alapján kimagasló teljesítményt láthattunk a Prémium Magyar Állampapírtól. A 3. heti teljesítményét megduplázta, és ezzel magabiztosan foglalta el a dobogó legfelső fokát. 33 milliárd forintért vásároltak belőle a magyarok a 4. héten. Érdemes lesz megfigyelni, hogy ezen az értéken hogyan változtat majd az ÁKK szerdai bejelentése, mely szerint február 6. után már nem vásárolhatjuk ezt a sorozatot. Az értékesítés tekintetében ez a sorozat csak néhány hónapot élt meg. Viszont jön helyette egy új sorozat, 2032/J néven. Az egyik legnagyobb probléma az, hogy a fix kamatozású időszakban 9,9 % helyett éves 7,9 %-ot fizet majd a PMÁP. Azaz összesen 9,5%-ot a nagyjából 14 hónapos periódusra – 2024. február 8. és 2025. április 22. között.

Vonzó lett a rövid lejárat – itt az új megtakarítási lehetőség

Jelentős űr alakult ki a listát vezető Prémium Magyar Állampapír és a többi befektetési lehetőség között.  Vonzó volt a lakosság körében a rövid lejárat is. Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) nagy meglepetést okozott. 12,9 milliárd forintért vásárolt belőle a lakosság, és ezzel a dobogó második fokára állhatott fel. Nemsokkal utána kullog az új kedvenc, a január 8-án bevezetett Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), amely már az első héten a magyarok egyik nagy kedvencévé vált. Népszerűségét azóta is megőrizte. A múlt heti értékesítési adatok alapján a dobogó harmadik fokára állhatott fel a maga 12,6 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. Érdemes megjegyezni, hogy a postákon megvásárolható Kincstári Takarékjegyből is szép számban fogyott – 10,6 milliárd forintért vásároltunk belőle.

Már nyugdíj-előtakarékossági célból is vásárolható állampapír. Péntektől egy új megtakarítási lehetőségre hívta fel a figyelmet a Magyar Államkincstár. Az új számlatípus előnye, hogy teljesen díjmentes, és személyijövedelemadó-visszatérítés is jár hozzá, ez évente akár 100 ezer forint is lehet. A nyugdíj-előtakarékossági számlát azonnal, néhány kattintással meg lehet nyitni a kincstár online felületein. További hasznos információkért érdemes ellátogatni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalára.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!