2024 október 06

Minden, amit a légpuskákról és a hozzátartozó lövedékekről tudni érdemes

Azok a légfegyverek, amelyeknek a csőtorkolati energiája nem haladja meg a 7,5 J értéket, Magyarországon engedélymentesen megvásárolhatók és szabadon tarthatók. A légfegyverek körbekerített magánterületen hobby célra, céllövészetre, használhatók. Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy légfegyvert közterületen nem szabad sem viselni, sem pedig használni. Ezeket az eszközöket dobozban, vagy tokban lehet szállítani. A légfegyverek legnépszerűbb és legáltalánosabb kalibere a 4,5 mm-es valamint az 5,5 mm-es kaliber. Ezekhez a kaliberekhez rendkívül széles választékban kaphatók lövedék. 

Rendkívül széles választék áll belőlük rendelkezésre

A légfegyverek a lövedék kilövéséhez valamilyen nagy nyomású gázt, – többnyire sűrített levegőt – használnak. Ezt a nyomást a fegyverek többféle módon állítják elő. Ez alapján megkülönböztetünk rugós, Co2 patronos, PCA vagy PCP működési elvű légfegyvereket. Általánosságban igaz az, hogy a rugós légfegyverek a legelterjedtebbek, míg a PCP légfegyvereket a legpontosabbak között tarták számon. A rugós fegyvereknél a nyomást a fegyverben lévő rugó energiája hozza létre, míg a PCP légfegyver légtartályát előre feltöltjük nyomással, mely a lövésekkel fokozatosan csökken.

Könnyen belátható, hogy a sokféle működésű légfegyverhez nem egyforma típusú, formájú, súlyú lövedéket kell használni. Ebből a sok száz féle lövedékből a Combat Zone légfegyver lövedék kínálatában mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt. Mivel a légfegyverek leggyakoribb kalibere a 4,5 mm-es, ez az a kaliber, amely a legszélesebb választékban kapható.

Természetesen kapható 5,5 mm-es kaliberű lövedéket is, azonban ezek tömege közel duplája a 4,5-ösnek, mérete is jelentősen nagyobb, ezért kilövéséhez is nagyobb energiára van szükség.

Nagytávolságú lövészetre pedig többnyire a 6,35 mm-es kalibert használják, mivel a megfelelő csőtorkolati energia mellett ez a lövedék képes leginkább megtartani egyenes röppályáját.

Milyen fejű lövedéket érdemes választani?

Ha igazán pontos lövést szeretnél leadni, akkor a lencsefejű lövedékek jelentik a jó választást, mivel a súlyuk nagy része elől helyezkedik el, amelynek köszönhetően sokáig képesek megtartani a röppályát. Az átütőerejük viszont jóval kisebb, mint a tompa- és a hegyesfejű változatoknak, továbbá a sebességük is átlagos. Kisebb energiájú légfegyverek esetén, a nagyobb sebesség elérése érdekében az alacsony súlyú lövedékek használata javasolt. Ezek a lövedékek gyakran műanyag köpenyes kivitelben készülnek, a kedvezőbb súly elérése érdekében.

A lőtávot illetően a Slug lövedékek a legideálisabbak, nem lehetetlen velük a 150 vagy akár a 200 méteres lőtáv elérése sem. Természetesen hazánkban ezek a lövedékek nem kifejezetten az engedélymentes kategóriába tartozó légfegyverekhez használhatók.

Amit az acél BB-k használatáról tudni kell

Acél BB lövedéket főként a huzagolatlan csövű, ún. sima csövű légfegyverekhez ajánlunk. Ezek a légfegyverek elsősorban a Co2 patronnal működő légpisztolyok, melyek előnye, hogy működésük többnyire félautomata, azaz öntöltőek. A drágább változatok esetében már elérhető a sorozatlövő funkció is, ezek főként a karabélyok, melyek egy tárnyi (20-25 db) BB lövedéket képesek 1-2 másodperc alatt kilőni. 

A BB lövedékeknek alapetően háromféle változatát különböztetjük meg. Vannak a sima felülettel rendelkező BB-k, a rézbevonatú, jobb átütőerőt és keménységet elérő acél BB-k is, és a fekete színű, nehezített darabok, amelyek segítségével pár méter lőtávot nyerhet a fegyverünk.

Bár igyekeztünk minden fontosabb információt összegyűjteni, de ha további kérdéseid merülnének fel a légpuska tartásával vagy a lövedék kiválasztásával kapcsolatban, akkor nyugodtan fordulj a Combat Zone szakértő kollégáihoz, akik készséggel segítenek majd meghozni a legjobb döntést.