2024 október 05

Ezért nem szabad megfeledkezni a gumiabroncsok tisztításáról

A teljesítmény szempontjából nem csak az új gumiabroncsok minősége számít. Érdemes tudni, hogy a teljesítmény tekintetében a rendszeres karbantartás is fontos szerepet játszik. 

Most megmutatjuk azt, hogy miért érdemes időt fordítani arra, hogy gumiabroncsaink mindig tiszták legyenek, és azt is, hogy hogyan érdemes nekivágni ennek a feladatnak úgy, ahogyan azt egy igazi profi is tenné.

Miért fontos a gumiabroncsok tisztasága?

Legyen szó az Olcsobbgumi.hu-nál beszerezhető téli vagy nyári változatról, személygumiról, tehergépjárműre vagy más típusú járgányra tervezett abroncsokról, a tisztítás minden esetben fontos feladat. Egyrészt esztétikai szempontból, hiszen az ápolt gumik minden autón jobban mutatnak. Másrészt pedig azért, mert a gumik tisztasága hatással lehet a teljesítményre is.

A gumik összetételének nem tesz jót, ha sokáig koszosak maradnak. Ennek oka, hogy menet közben sok olyan anyag rakódhat le rájuk, amelyek rossz hatással lehetnek az állapotukra.

Rendszeres karbantartással hatékonyan eltüntethetjük a szennyeződéseket. Ez azért fontos, mert segíthet meghosszabbítani a gumik élettartamát. Ha pedig ritkábban kell cserélnünk az abroncsokat, az nemcsak a pénztárcánk szempontjából jó dolog, de hozzájárul ahhoz is, hogy megóvjuk a környezetünket.

Milyen lépésekből áll a gumik ápolása?

Először is érdemes tudni, hogy a gumiabroncsok tisztítása akkor a leghatékonyabb, ha leszerelt állapotban vágunk neki. A munkához használjunk kifejezetten erre a célra tervezett gumi- és felnitisztító készítményt. Ennek megvásárlása során lehetőleg ne az ár, hanem a hatékonyság legyen a legfőbb szempont.

A leszerelt kereket tegyük egy tiszta felületre, vízszintes helyzetben. Majd kefe vagy ecset segítségével vigyük fel a gumira a speciális tisztítószereket. A nehezen elérhető részeken használjunk szivacsot a megfelelő eredmény érdekében. Ha ezzel megvagyunk, öblítsük le az abroncsot tiszta vízzel. Ilyen egyszerű az egész. A munkához érdemes lehet védőkesztyűt is használnunk.

Mikor érdemes megtisztítani a gumikat?

Arra, hogy a gumiabroncsokat mikor kell karbantartani, nincs konkrét előírás vagy szabály. Jó alkalom lehet a gumicsere, amikor egyébként is le kell szerelnünk a kerekeket. De ha úgy gondoljuk, hogy a gumik már sokat futottak, és rájuk fér egy tisztítás, egész nyugodtan álljunk neki a feladatnak. Ezzel ugyanis csak jót tehetünk az abroncsainknak.

Végül érdemes tudni, hogy a gumikkal együtt a felniken is könnyen megtapadhatnak a különböző szennyeződések. Érdemes tehát a munkához olyan univerzális tisztítószert választanunk, ami a felnik takarítására is alkalmas. A fentebb említett kefés és szivacsos módszer segítségével a nehezen elérhető részekről is könnyedén eltávolítható az útról felcsapódó kosz és a fékpor.

Kellemes, napsütéses időben a gumik és a felnik tisztítása is gyerekjáték, ami rövid időn belül elvégezhető. A takarítással azonban autónk nemcsak szebb lesz, de hatékonyan növelhetjük abroncsaink élettartamát is.