Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Államadósság – ezt tette velünk a forint, elképesztő adatok!

Közzétette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy hogyan alakult a költségvetés adóssága 2023 novemberében, leginkább a 2022. december 31-én érvényes állapothoz viszonyítva. Az ÁKK kimutatása szerint egészen hihetetlen mértékben nőtt az államadósság nominálisan idén, de érdemes azért a számok mögé is nézni.

Államadósság – plusz 4356 milliárd

Az ÁKK összesítése alapján a tavalyi év utolsó napjához mérten 4356 milliárd forinttal nőttek Magyarország tartozásai november 30-ig bezárólag. Elsőre ijesztőnek hathat az összeg, hiszen ez Magyarország lakosságával elosztva is 400-500 ezer forint közötti összeget jelent. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gazdasági termeléshez érdemes viszonyítani az államadósság, vagyis a GDP-hez mért adósságráta az igazán fontos. Ebben pedig egyáltalán nem áll rosszul Magyarország, Európai Unió szintű összevetésben sem. A 75 %-os GDP-hez mért adósságszint nem számít kiemelkedően magasnak. A koronavírus idején bevezetett fiskális ösztönzők és a megroppanó gazdaság akkor 80 % körüli rátát is okozott példának okáért.

A leginkább adósság növelő tényező a forint kibocsátások voltak, ez 2841 milliárd forinttal emelte meg az állományt. A devizakötvények kibocsátásának hála 2444,8 milliárd forint értékben nőtt az államadósság. Volt azonban két csökkentő tényező is. A deviza-keresztárfolyamok változásai és a mark-to-market betétállományok csökkenése 248,4 milliárdos csökkentő tételt jelentett. Ennél is jobban csökkentette az adósságot a forint erősödése. A 2022 végéhez mért erősödés a devizaadósság átértékelésén keresztül 681,4 milliárd forinttal mérsékelte a tartozások forintban számított értékét.

Látható, hogy a forint nem csupán csak bajt tud okozni, a 680 milliárd feletti államadósság csökkentő hatás igen jelentősnek tekinthető. Kérdéses persze, hogy a jövő évben is folytatódik-e a forint erősödése. Az biztos viszont, hogyha az idei év hátralévő kereskedési napjaiban nem esik nagyot a magyar fizetőeszköz árfolyama, akkor a 2023-as évet masszív erősödéssel zárhatjuk.