2024 október 06

Mire figyeljünk oda, ha Pécsett szeretnénk diákmunkát végezni?

Pécs igazi klasszikus egyetemi város, számtalan magyar és külföldi diák választja ezt a helyet a felsőoktatási tanulmányaik helyszíneként. Sőt, a város méltán népszerű, hiszen az egyik legélhetőbb helység, valamint igazi kulturális központként funkcionál, így nem csoda, ha rengetegen választják lakhelyként is ezt a pazar helyet. 

Ennek folyományaként viszont az utóbbi években megnövekedett itt is a diákmunka iránti kereslet, így mindenképpen érdemes utánanézni a jogoknak, lehetőségeknek és kötelességeknek, mielőtt arra vállalkozunk, hogy a tanulmányaink mellett munkát is vállalunk.

Keressünk biztonságos platformon!

Az első és legfontosabb, amit megtehetünk, az az, hogy a megfelelő álláshirdető oldalon keresünk diákmunkát. Ilyen lehet a Pécsállás oldala is, ahol a hirdetéseken túl még más is várja a tanulókat. Diákmunka útikalauz Pécsett végzett munkához is megtalálható az említett portálon, így amikor arra adjunk a fejünket, hogy a tanulmányaink mellett dolgozni is kezdünk, akkor képben leszünk a lehetőségeinkkel.

Többek között azzal is, hogy milyen oldalakon keressünk állást, valamint hogy a legbiztosabban akkor járunk, ha diákszövetkezeten keresztül kezdünk el dolgozni. Persze ez akkor sem mentesít az alól, hogy tudjuk, mire kell figyelni munkábaállás előtt, közben és után.

Ismerkedjünk meg a munkajog világával!

Tanulóként megszokhattuk, hogy szüleink és tanáraink óvó tekintete véd minket, egyengetik utunkat, segítik a tanulmányi előmenetelünket. Fontos azonban észben tartani, hogy ez nem mindig lesz így.

Éppen ezért érdemes diákként a diákszövetkezeteken keresztül munkát vállalni, hiszen ők képesek garantálni azt, hogy minden feltétel és körülmény teljesen jogtiszta legyen. Ugyanakkor nem kerülhetjük el azt sem, hogy jobban beleássuk magunkat a munkaszerződések formai és tartalmi követelményeibe, a pihenőidő fogalmába, valamint abba, hogy mennyi pihenőidő, illetve szabadság illet meg minket.

Szerencsére, ha a Pécsállás oldalán keresünk diákként munkát, akkor nem csupán korrekt hirdetésekkel, de számtalan hasznos tudnivalóval is találkozni fogunk. Ez utóbbiak pedig nagyban meg fogják könnyíteni a munkavállalást.

A tudatosság elengedhetetlen!

Hogy mi választ el egy idősebb generációhoz tartozó dolgozót egy olyantól, aki a harmadik évezredben született? 

Többek között az a fajta tudatosság, amelyet már az újabb generációk tudhatnak magukénak. Ők ugyanis tisztában vannak azzal, hogy mennyit érnek, hogy mennyire értékesek, hogy mi jár nekik, és mi az, ami soha, semmilyen körülmények között nem elfogadható a számukra. Ehhez persze jó nagy adag háttértudásra van szükség, így aztán valóban kapóra jönnek a fent említett oldalon található információk.

A tudatosan épített karrier, a jogok és kötelezettségek ismerete nagyszerű sikereket rejtegethet az arra érdemeseknek!