2024 október 06

Melyik a kifizetődőbb: a négyévszakos vagy a téli gumi?

Az autósok között már régóta vitás kérdés, hogy melyik a kifizetődőbb megoldás: a négyévszakos abroncs vagy a téli gumi? Bár sokszor a minőségre van panasz, a mai négyévszakos abroncsok képesek a téli körülmények között is jól teljesíteni, ugyanakkor nem mindenki számára éri meg ezt a szegmenst választani.

Sokan azért választják a négyévszakos gumikat, mert úgy gondolják, hogy sokkal jobban jönnek ki anyagilag, hiszen így csak egy szettet kell venniük nem kettőt, ráadásul az évi két csere költségeit is megspórolják. Ebben persze van igazság, ugyanakkor nem árt tisztában lenni vele, hogy négyévszakos abroncsból a szakértők szerint a prémium márkák mintázatait érdemes választani, míg téli gumiból egy alacsonyabb kategóriás mintázat is megfelelő lehet. Lássuk, mikor éri meg a négyévszakos abroncs, és mikor kifizetődőbb a téli gumi.

Árkérdés: avagy kik tudnak spórolni a négyévaszkos abroncsokkal?

A négyévszakos abroncsokat eleve azoknak találták ki, akik nem használják ki a téli-nyári szetteket, és hamarabb lejár az „abroncsok szavatossága”, mint ahogyan a gumik elkopnának, vagyis akik csak ritkán vezetnek. Ha mindössze heti pár alkalommal vezetünk, akkor a négyévszakos abroncs is jó megoldás lehet, viszont ahogyan azt már a bevezetőben is említettük, ebből a szegmensből a prémium márkák abroncsait érdemes választani.

Vegyük példaként a 205/60 R 16 méretet. Egy négyévszakos prémium abroncs darabára ebben a méretben 45 és 80 ezer forint körül mozog: egy GOODYEAR VECTOR 4SEASONS GEN-3 abroncs akár 43 590 Ft-ért is megvásárolható, míg egy GOODYEAR VECTRO 4SEASONS GEN-2 közel 70.000 Ft-ba is kerülhet. És mivel négy abroncs kell egy személyautóra, így egy új négyévszakos szettért akár 160.000 – 300.000 Forintot is fizethetünk.

Ezzel szemben, ha ritkán közlekedünk, akkor egy olcsóbb kategóriás téli gumi is megteszi. A 2023-as ADAC teszt alapján 225/70 R 17 méretet a Sava Eskimo HP2 érte el a legjobb eredményt az olcsó kategóriás abroncs közül, ez az abroncs pedig már akár 28.990 Forintért megvásárolható, egy szett pedig úgy 120.000 Ft-ba kerül. Természetesen, ha hozzá számítjuk, hogy új, nyári szett árát, akkor a négyévszakos gumikkal nem járunk rosszul anyagi szempontból.

Amikor a téli gumi jobban megéri

Amennyiben viszont a mindennapi vezetéshez keresünk abroncsot, esetleg sokat közlekedünk az autópályán, nem éri meg négyévszakos abroncsot választani. Ilyen esetekben jobban járunk, ha téli gumit veszünk, de ebben az esetben is érdemes alaposan utána járni az abroncsok minőségének, és persze az áraknak is.

Maradva a 225/70 R 17 méretnél, amennyiben a mindennapi városi közlekedéshez keresünk megfelelő abroncsot télre, akkor egy középkategóriás abroncs is jó választás lehet. Az ADAC teszt alapján a Hankook Winter i*cep RS3, amelynek a darabára ebben a méretben 40-50 ezer körül mozog.

Ha pedig sokat vezetünk a városon kívül is, például autópályán, akkor a prémium kategória lesz számunkra jó választás. Az ADAC téli gumi teszt idei eredményei alapján a Continental WinterContact TS870, a Michelin Alpin 6, a Goodyear UltraGrip Performance +, és a Dunlop Winter Sport 5 jelenthet jó választást. Ezek a téli gumik 60.000 Forint körüli összegért már megvásárolhatóak.