Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Infláció – Bezzeg az euróövezetben csak ennyi

Októberben az előzetesen közöltnek megfelelően mérséklődött az éves infláció az euróövezetben – közölte végleges adatként az Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az euróövezetben a szeptemberi 4,3 százalékról 2,9 százalékra, 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció októberben. Az energiaárak csökkenése októberben 11,2 százalékra gyorsult a szeptemberi 4,6 százalék esés után. Októberben a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett, 7,4 százalékkal, a szeptemberi 8,8 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,6 százalékkal emelkedett a szeptemberi 4,7 százalék után. Az előző havihoz képest októberben 0,1 százalékkal nőttek az árak az euróövezetben, miután szeptemberben 0,3 százalékos emelkedést jegyeztek fel – ismertette a távirati iroda.

Az energia, élelmiszer, alkohol és dohánytermékek árai nélkül számított éves maginfláció 4,2 százalékra mérséklődött a szeptemberi 4,5 százalék után. A havi maginfláció a szeptemberivel megegyező, 0,2 százalék volt októberben. Az Eurostat közlése szerint az Európai Unióban az éves infláció októberben 3,6 százalékra lassult a szeptemberi 4,9 százalékról.

Fotó: shutterstock.com