Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Állampapír – szerelmes a lakosság, fájni fog a szakítás?

Az állampapír egészen elképesztő népszerűségre tett szert a lakossági befektetők körében az utóbbi években. Bár volt némi megingás az infláció elszaladásának kezdetén, a nyár végi adatok szerint már több pénzt tartanak ebben a magyarok, mint bankbetétben. A lakossági érdeklődés az előző heti értékesítési adatokban is látszik, miközben kérdés, hogy milyen kondíciókkal engedi majd az ÁKK a kiszállást.

Állampapír – egyértelmű megint a győztes

Lassan közeledünk a 2023-as év vége felé, és még mindig a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a hazai megtakarítók egyértelmű kedvence. Az inflációkövető kamatozás miatt 14,75 %-os induló éves kamatozás mellett szállhatunk most be, jövőre pedig az idei átlagos infláció után kapjuk majd a kamatot. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben is meglehetősen magas hozamot érhetünk el PMÁP-ba fektetve.

Egyre gyakrabban felmerül ezért, hogy mi lesz, ha már nem lesz ilyen magas az infláció. Ekkor ugyanis sok lakossági befektető akár el is adhatja a PMÁP-ot, más befektetés után nézve. Kérdés, hogy ekkor majd milyen visszaváltási kondíciók lesznek érvényben. A Forbes.hu nemrég közzétett cikkében található vélemény szerint a bizalom megtartása érdekében nem fogja meglépni az ÁKK, hogy jelentősen megdrágítja vagy nehezíti a visszaváltás.

Verseny a többi helyért

A második helyet régóta az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) birtokolja. Bár 8 %-os éves kamatozás mellett vásárolhatunk a rövidebb futamidejű papírból, az előbbi, valamint a fix, kiszámítható hozam miatt szerethetik a magyarok. Hasonló okokból jegyezhettek 7,8 milliárd forintért Kincstári Takarékjegyet (KTJ). A postákon, nyomtatott formában kapható értékpapír továbbra is népszerű tehát.

A többször kamatcsökkenésen, de legutóbb kamatprémium-emelkedésen átesett Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 5,1 milliárd forintot vonzott a 45. héten. Elhanyagolható, 0,1 milliárdos értékesítésről számoltak be a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) tekintetében. A korábbi szuperállampapír még mindig nem szerepel a lakossági befektetők étlapján. Nem is lehetünk meglepve, hiszen most alacsonynak számít az évente átlagosan 5 % körüli kamatszint.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!